Dubbelbandzandhoen – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Dubbelbandzandhoen wordt ca. 25 tot 28cm groot. Een matig grote, kwartelachtige vogel met een mollig lijf. De Dubbelbandzandhoen heeft een kleine, bijna duifachtige kop met een lang paar vleugels en staart. De algemene kleur van het verenkleed is lichtbruin, met donkerder vlekken en rijen witachtige stippen. Het mannetje onderscheidt zich door een opvallende zwart-witte band op zijn voorhoofd, met een kastanjekleurige keel die wordt afgebakend door een andere zwart-witte band. Beide geslachten hebben een gebied van blote, gele huid rond hun ogen, en het mannetje heeft een oranje snavel. Het vrouwtje is kleiner en een dofbruiner kleur. De juvenielen lijken op het vrouwtje.

Biotoop

Het Dubbelbandzandhoen leeft op de grond in de droge delen van Zuidelijk Afrika en verkiest kort vertrappeld gras langs wegkanten, kiezelondergronden, graspolletjes en recent verbrande ruigtes met groene scheuten. Hij komt ook voor op plaatsen met schaarse vegetatie onder de vaalboom of de wilde sering.

Voorkomen

De Dubbelbandzandhoen komt voor in Angola, Botswana, Malawi, Mozambique, Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Voedsel

Het dieet bestaat grotendeels uit zaden.

Wetenschappelijk

Dubbelbandzandhoen,Double-banded sandgrouse,Pterocles bicinctus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pteroclidiformes (Zandhoenderachtigen)
Familie: Pteroclididae (Zandhoenders)
Geslacht: Pterocles
Soort: Pterocles bicinctus

Onderwerpen #Çift Kuşaklı Bağırtlak #Cortiçol de duas golas #Cortiçol-de-duas-golas #Double-banded Sandgrouse #Dubbelbandad flyghöna #Dubbelbandsandpatrys #Dubbelbandzandhoen #Dvopruga sadža #Ganga bibande #Ganga bicinta #Ganga de dues bandes #Grandule doppiabanda #Kétöves pusztaityúk #kirjohietakyyhky #Kratkorepa sadža #Nachtflughuhn #Naktinė smiltvištė #öövuril #Pterocles #Pteroclididae #Pteroclidiformes #stepokur dvoupruhý #Stepówka dwuwstęgowa #Tobåndet Sandhøne #Tobeltesandhøne #Zuid Afrika 2024 #Ночной рябок #рябок ботсванський #フタオビサケイ