Diadeemkievit – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Diadeemkievit wordt 20 tot 34cm groot. De ondersoort V. c. demissus is kleiner dan de nominaatvorm. De kop is omringd door een witte en een zwarte band. De borst en bovenkant zijn lichtbruin, de donkere onderborst is gescheiden van de witte buik door een zwarte band. De poten en snavel zijn roodachtig, de snavelpunt zwart, de ogen oranje-geel. In de vlucht is een diagonale, witte vleugelstrip en de staart aan de onderkant met een zwarte band te zien. Mannetjes en vrouwtjes verschillen niet van kleur, de vrouwtjes zijn slechts iets kleiner.

Biotoop

Diadeemkieviten geven de voorkeur aan kort, droog grasland dat overbegraasd of verbrand kan zijn, maar ze vermijden bergen. In gebieden met een hogere regenval, zoals delen van Zambia en Zimbabwe, komen ze vooral voor als bezoekers van het droge seizoen. In droge gebieden in het noorden van Botswana worden ze echter in grote aantallen aangetrokken wanneer er goede regenval plaatsvindt. In zuidelijk Afrika zijn hun hoogste concentraties te vinden in de droge centrale Kalahari-regio.

Voorkomen

Er zijn twee ondersoorten erkend, Vanellus coronatus coronatus, die voorkomt vanuit Ethiopië via Oost-Afrika, met uitzondering van een groot deel van Mozambique, naar Zuid-Afrika en Namibië, en V. c. dedmissus leeft in Somalië.

Voedsel

Hun dieet bestaat uit een verscheidenheid aan insecten, maar termieten en mieren vormen een belangrijk onderdeel. Deze insecten worden vaak geëxtraheerd uit de mest van grote zoogdieren.

Wetenschappelijk

Diadeemkievit,Crowned lapwing,Vanellus coronatus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Charadriidae (Kieviten en plevieren)
Geslacht: Vanellus (Kieviten)
Soort: Vanellus coronatus

Ondersoorten

V.c. demissus: noordelijk Somalië.
V.c. coronatus: van Ethiopië en oostelijk Afrika tot zuidelijk Afrika.

Onderwerpen #Abibe coroado #Abibe-coroado #Avefría coronada #čejka korunkatá #charadriidae #Charadriiformes #Crowned Lapwing #Czajka koroniasta #Diadeemkievit #Fredeluga coronada #Gewone kiewiet #Koronás bíbic #Kronenkiebitz #Kronvibe #Kronvipa #Kronvipe #Kroonkiewiet #kroonkiivitaja #Kroonplevier #Krunasti vivak #kruunuhyyppä #Pavoncella coronata #Taçlı Kızkuşu #Vainikuotoji pempė #Vanellus #Vanneau couronné #Zuid Afrika 2024 #Венценосный чибис #чайка чорнолоба #オウカンゲリ #冕麦鸡