Bruinkapijsvogel – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Bruinkapijsvogel wordt ca. 22cm groot. De kop is bruin, met zwartachtige strepen. Boven de bruinachtig zwarte mantel staat een brede buffy-kraag. De vleugelveren zijn meestal bruin-zwart en de secundaire vluchtveren zijn turkoois. De romp is azuurblauw. De kin is wit, de borst is vuilwit/beige met wat donkere strepen en de buik is geelbruin. De snavel is rood, bruin omgekanteld, de poten zijn karmijn en de ogen zijn donkerbruin. Het vrouwtje heeft donkerbruine bovendelen en de onderdelen zijn meer gestreept dan het mannetje. De jonge vogel is doffer, met geschulpte witachtige onderdelen. De ondersoort verschilt in schaduw en strepen.

Biotoop

Hij komt voor onder de 1.800mtr in hoogte, leven in bos, grasland met bomen, struikgewas, bosrand en ook teelten, parken en tuinen.

Voorkomen

De Bruinkapijsvogel is te vinden in Sub-Sahara Afrika, in Gabon, Congo, de Democratische Republiek Congo, Angola, Kenia, Tanzania, Zambia, Somalië, Mozambique, Malawi, Zimbabwe, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Eswatin.

Voedsel

Hij foerageert meestal op de grond, voornamelijk met insecten, en ook het eten van schorpioenen, reptielen, kleine vogels, knaagdieren en vissen.

Wetenschappelijk

Bruinkapijsvogel,Brown-hooded kingfisher,Halcyon albiventris

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Alcedinidae (IJsvogels)
Geslacht: Halcyon
Soort: Halcyon albiventris

Ondersoorten

H.a. albiventris: zuidelijk Zuid-Afrika.
H.a. orientalis: van Somalië tot Botswana en Mozambique.
H.a. prentissgrayi: van zuidoostelijk Kenia tot Congo, Angola en Zambia.
H.a. vociferans: van Zimbabwe en zuidelijk Mozambique tot noordoostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Alcedinidae #Alció capbrú #Alción cabecipardo #Barnafejű halkapó #Braunkopfliest #Brown hooded Kingfisher #Brown-hooded Kingfisher #Bruinkapijsvogel #Bruinkopvisvanger #Brunhuvad kungsfiskare #Brunskuldret Isfugl #Coraciiformes #Halcyon #Kafferisfugl #Kahverengi Kafalı Yalıçapkını #ledňáček kápový #Martin pescatore monaco #Martin-chasseur à tête brune #Pica peixe de barrete castanho #Pica-peixe-de-barrete-castanho #Poljski gozdomec #Rudagalvis halcionas #savupääkalastaja #Smeđoglavi vodomar #välja safiirlind #välja-safiirlind #Zuid Afrika 2024 #Łowiec brązowogłowy #альціон буроголовий #Буроголовая альциона #褐头翡翠