Angolees blauwfazantje – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

Het Angolees blauwfazantje wordt ca. 13cm groot, wat iets groter is als het gewone Blauwfazantje. Hij heeft een grijsbruin schedelkapje. De nek en bovenzijde zijn bruin, de vleugels zijn wat donkerder. De kin, borst, flanken en achterste gedeelte van de romp is blauw evenals de staart, waarvan de buitenste veren bruin kunnen zijn. Deze soort lijk veel op het blauwfazantje, maar bij het mannetje ontbreekt de rode wangvlek en het blauw loopt door tot op de buik. Het vrouwtje is wat minder fel van kleur.

Biotoop

Hij leeft in een verscheidenheid aan biotopen, maar geeft over het algemeen de voorkeur aan goed bewaterde en semi-droge savanne, met name waar paraplu doornen (vachellia tortilis) groeit, ook de natuurlijke groei in gecultiveerd land en bosranden.

Voorkomen

Het Angolees blauwfazantje komt voor in zuidelijk Afrika, van Cabinda en Congo Congonaar Kenia en Tanzania in het oosten van zuidwest-Zuid-Afrika.

Voedsel

Ze eten voornamelijk graszaden. Dit wordt aangevuld met termieten en andere insecten.

Wetenschappelijk

Angolees blauwfazantje,Blue waxbill,Uraeginthus angolensis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht: Uraeginthus
Soort: Uraeginthus angolensis

Ondersoorten

U.a. angolensis: Sao Tomé, zuidwestelijk Congo-Kinshasa, noordelijk Angola en noordwestelijk Zambia.
U.a. niassensis: van zuidoostelijk Congo-Kinshasa, centraal Zambia en oostelijk Tanzania tot noordoostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Angolafjärilsfink #Angolai pillangópinty #Angolasommerfuglefinke #Angolees Blauwfazantje #Angolinė drugelinė astrilda #Azulito angoleño #Blåastrild #Blauastrild #Blue Waxbill #Cordon-blu pettazzurro #Cordonbleu d’Angola #Estrilda blava d'Angola #Estrildidae #Gewone blousysie #Mavi Mumgaga #motýlek angolský #Motylik sawannowy #Passeriformes #Peito celeste #Plava estrilda #Plava leptirasta zeba #savanni lasuuramadiin #sinipeippo #Uraeginthus #Zuid Afrika 2024 #Ангольский астрильд #астрильд-метелик савановий #フナシセイキチョウ #安哥拉蓝饰雀