Amethistspreeuw – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Amethistspreeuw wordt ca. 18cm groot. Het mannetje heeft een iriserend violetkleurige kop en rug, en pure witte onderzijde. Het vrouwtje heeft een spreuwachtig uiterlijk met bruine, opvallend gestreepte bovendelen en witte, zwaar bevlekte onderdelen. Beide geslachten hebben gele irissen en zwarte snavels en zwarte poten.

Biotoop

Hij leeft in open bossen, galerijbossen, bosbermen en open plekken. In de Chyulu Hills van Kenia komt hij voor tot op hoogtes van 2.100 mtr.

Voorkomen

De Amethistspreeuw is een veel voorkomende vogel in Sub-Sahara Afrika, welke voorkomt op de meeste locaties, met uitzondering van het dichte regenwoud van het Congobekken en de meer dorre delen van het zuidwesten van Afrika.

Voedsel

Zijn dieet omvat fruit, zaden en geleedpotigen.

Wetenschappelijk

Amethistspreeuw,Violet-backed Starling,Cinnyricinclus leucogaster

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sturnidae (Spreeuwen)
Geslacht: Cinnyricinclus
Soort: Cinnyricinclus leucogaster

Ondersoorten

C.l. leucogaster: van Senegal en Gambia tot Ethiopië, Kenia en Tanzania.
C.l. arabicus: van oostelijk Soedan tot noordwestelijk Somalië en het Arabisch Schiereiland.
C.l. verreauxi: van zuidelijk Congo-Kinshasa tot westelijk Tanzania, zuidelijk tot Botswana, noordoostelijk Zuid-Afrika en Mozambique.

Onderwerpen #Ak karınlı sığırcık #Amethistspreeuw #Amethystglanzstar #Ametista strazds #Ametistni čvorak #Ametiststare #Ametiszt fényseregély #Ametyststær #Błyszczak ametystowy #Cinnyricinclus #Estorinho de dorso violeta #Estorinho-de-dorso-violeta #Estornell ametista #Estornino amatista #Étourneau améthyste #Fjólustari #leskoptev bělobřichá #Ljubičasti čvorak #orvokkikottarainen #Passeriformes #Storno ametista #sturnidae #Trumpauodegis varnėnas #Violet-backed Starling #Witborsspreeu #Zuid Afrika 2024 #Аметистовый короткохвостый скворец #шпак-куцохвіст аметистовий #زرزور أبيض البطن #ወይንጠጅ ጀርባ ወማይ #シロハラムクドリ