Afrikaanse slangenhalsvogel – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Afrikaanse slangenhalsvogel wordt ca. 80cm groot. Kenmerkend is de lange slanke nek. Het mannetje is voornamelijk glanzend zwart met witte strepen, vrouwtjes en onvolgroeide vogels zijn bruiner. De puntige snavel voorkomt verwarring met aalscholvers.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit gebieden met grote meren en rivieren.

Voorkomen

De Afrikaanse slangenhalsvogel komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en Irak.

Voedsel

Hij zwemt vaak met alleen de hals boven water, vandaar de gemeenschappelijke naam slangenvogel. Dit is ook een gewoonte die wordt gedeeld met de andere anhinga’s. Het voedt zich met vissen, die hij vangt door te duiken.

Wetenschappelijk

Afrikaanse slangenhalsvogel,African darter,Anhinga rufa

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Suliformes
Familie: Anhingidae (Slangenhalsvogels)
Geslacht: Anhinga
Soort: Anhinga rufa

Ondersoorten

A.r. rufa: Afrika bezuiden de Sahara.
A.r. vulsini: Madagaskar.
A.r. chantrei: zuidoostelijk Irak.

Onderwerpen #aafrika madukael #African Darter #Afrička zmijovrata #Afrikaanse Slangenhalsvogel #Afrikanischer Schlangenhalsvogel #Afrikankäärmekaula #Afrikansk ormhalsfågel #Afrikansk Slangehalsfugl #Āfrikas čūskkaklis #Afrikaslangehals #Afrikinis žalčiagalvis #Afriški kačjevratnik #Anhinga #Anhinga africà #Anhinga africana #anhinga africká #Anhinga d'Afrique #Anhingidae #Aninga africana #Mergulhão serpente #Mergulhão-serpente #Rauðskutli #Slanghalsvoël #Suliformes #Wężówka afrykańska #Yılanboyun #Zuid Afrika 2024 #Африканская змеешейка #змієшийка африканська #נחשון #باکلان مارگردن #زُقة #ለመሚት #アフリカヘビウ