Afrikaanse maraboe – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Afrikaanse maraboe is een standvogel en heeft een vrijwel kale, vuilroze kop met een hangende krop, een grote gelige snavel, zwarte vleugels en staart en een grijszwart en wit lijf. Ze worden ca. 152cm groot. In tegenstelling tot andere ooievaars vliegen zij met ingetrokken hals. De naakte halszak is met lucht gevuld en verbonden met de neusholte. Ze hebben een vleugelspanwijdte van ongeveer 2,60 meter.

Biotoop

Hij komt voor in verschillende type landschap waaronder savanne, moerassen, oevers van meren en rivieren. Zelden in woestijnen of dicht bos, wel vaak in de buurt van vissersplaatsen en vuilnisbelten, of in de buurt van karkassen waar andere aaseters bezig zijn.

Voorkomen

De Afrikaanse maraboe komt voor in een groot deel van Afrika, ten zuiden van de Sahara.

Voedsel

Maraboes eten allerlei soorten dieren, dood of levend. Zo eten ze bijvoorbeeld vissen, sprinkhanen, kikkers en muizen, maar ook krokodilleneieren en vogelkuikens.

Wetenschappelijk

Afrikaanse maraboe,Marabou Stork,Leptoptilos crumenifer

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Ciconiiformes (Ooievaarachtigen)
Familie: Ciconiidae (Ooievaars)
Geslacht: Leptoptilos
Soort: Leptoptilos crumenifer

Onderwerpen #Afrički marabu #Afrikaanse Maraboe #Afrikai marabu #afrikanmarabu #Afrikinis marabu #Ciconiidae #Ciconiiformes #Hræstorkur #Leptoptilos #Maraboe #Marabou Stork #Marabout d'Afrique #Marabú #Marabū #Marabu #Marabú africà #Marabù africano #Marabú africano #marabu africký #Marabu-africano #Marabua #Marabustork #Marabut afrykański #Zuid Afrika 2024 #Африканский марабу #марабу африканський #מרבו #لقلق المرابط #アフリカハゲコウ #非洲秃鹳