Afrikaanse lepelaar – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Afrikaanse lepelaar wordt ca. 90 tot 91cm groot. Net als de andere soorten lepelaars is dit een slanke, witte, sierlijke, witte vogel met een afgeplatte, aan de top verbrede snavel. Kenmerkend voor de Afrikaanse soort zijn de roze rode poten en de kale rode huid tussen het oog en de snavel. Hierin verschilt de soort van de (gewone) lepelaar, die ongeveer even groot is.

Biotoop

Het is een soort van grote, ondiepe binnenmeren en plassen en wordt ook wel, maar minder vaak, aangetroffen in zout water zoals lagunes langs de kust, zoutpannen en riviermondingen.

Voorkomen

De Afrikaanse lepelaar komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara en op Madagaskar maar mijdt de droge gebieden en het tropisch regenwoud.

Voedsel

Bij het foerageren jagen ze op de tast en zwaaien ze met de snavel heen en weer in het water. Bij het opmerken van een kleine prooi tussen beide snavelhelften, klappen die razendsnel samen. Lepelaars kunnen ook ’s nachts jagen. Hij foerageert in ondiep water en vist op verschillende vissen, weekdieren, amfibieën, schaaldieren, insecten en larven.

Wetenschappelijk

Afrikaanse lepelaar,African Spoonbill,Platalea alba

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Threskiornithidae (Ibissen en lepelaars)
Geslacht: Platalea
Soort: Platalea alba

Onderwerpen #aafrika luitsnokk iibis #aafrika luitsnokk-iibis #African Spoonbill #Afrička žličarka #Afrički kašičar #Afrika kaşıkçısı #Afrikaanse Lepelaar #Afrikai kanalasgém #Afrikanischer Löffler #afrikankapustahaikara #Afrikansk skedstork #Afrikansk Skestork #Āfrikas karošknābis #Afrikaskjestork #Afríkuspænir #Afriška žličarka #Baltoji girnovė #Becplaner africà #Colhereiro-africano #Espátula africana #kolpík africký #Lepelaar #Mokozabal afrikarra #Pelecaniformes #Platalea #Spatola africana #Spatule d'Afrique #Threskiornithidae #Warzęcha czerwonolica #Zuid Afrika 2024 #Белая колпица #косар африканський #أبو ملعقة أفريقي #ማንኪት #アフリカヘラサギ