Afrikaanse bonte kwikstaart – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Afrikaanse bonte kwikstaart is een opvallende zwart-witte kwispelende vogel met zwarte bovenzijde in contrast met de witte onderzijde. Hij heeft een wit supercilium en een witte vlek in de gevouwen vleugel. Jonge vogels zijn grijzer, terwijl vogels van de voorbenoemde ondersoort grijze flanken vertonen. Ze worden ca. 20cm groot. Het is bekend dat de nesten van de Afrikaanse bonte kwikstaart worden geparasiteerd door de Heremietkoekoek (Cuculus solitarius) en de Diederikkoekoek (Chrysococcyx caprius).

Biotoop

Hij komt voor in subtropisch of tropisch, seizoensgebonden nat of overstroomd, laaglandgras, rivieren en soms zoetwaterkroerassen.

Voorkomen

De Afrikaanse bonte kwikstaart komt voor in de Sub-Sahara Afrika van de Oostelijke Kaap in het noorden tot het uiterste zuiden van Egypte en van Guinee tot het westen van Eritrea en Somalië. Het is een zwerver in Burkina Faso, Gambia, Mauritanië en de West-Kaap.

Voedsel

De Afrikaanse bonte kwikstaart leeft voornamelijk van insecten, maar voedt zich ook met andere ongewervelde dieren, graszaden, kikkervisjes, kleine vissen en restjes menselijk voedsel.

Wetenschappelijk

Afrikaanse bonte kwikstaart,African pied wagtail,Motacilla aguimp

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Kwikstaarten en piepers)
Geslacht: Motacilla (Kwikstaarten)
Soort: Motacilla aguimp

Ondersoorten

M.a. aguimp: zuidelijk Namibië tot centraal Zuid-Afrika.
M.a. vidua: Sierra Leone en Mali tot zuidelijk Soedan en noordwestelijk Kenia, zuidelijk Egypte tot zuidelijk Somalië en zuidelijk tot oostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #aafrika linavästrik #African Pied Wagtail #Afrička pastirica #Afrikaanse Bonte Kwikstaart #Afrikaerle #Afrikansk Vipstjert #afrikanvästäräkki #Āfrikas cielava #Afrikinė baltoji kielė #Alaca kuyruksallayan #Alvéola branca africana #Alvéola-branca-africana #Árerla #Ballerina nera africana #Bergeronnette pie #Bontkwikkie #Brokärla #Cuereta africana #Deviška pastirica #konipas africký #Lavandera africana #Maskirana pliska #motacilla #Motacillidae #Passeriformes #Pliszka srokata #Witwenstelze #Zuid Afrika 2024 #Пегая трясогузка #плиска строката #ቡራቡሬ ጡልጡሌ #ハジロハクセキレイ