Afrikaanse bisschopsooievaar – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Afrikaanse bisschopsooievaar wordt ca 75 tot 92cm groot. Hij is overwegend blauw tot purper glanzend zwart, met witte, opvallend zachte nekveren. De staart is zwart en gevorkt, maar dit is onzichtbaar door de lange onderstaartdekveren. Jonge vogels zijn doffer van kleur. De Afrikaanse soort verschilt in pootkleur (donker, terwijl de Aziatische ondersoort vuil rode poten heeft) en de donkere veren op de kop. Bij de Afrikaanse ondersoort gaat het zwart geleidelijk over in wit, terwijl bij de Aziatische ondersoort een duidelijke afscheiding bestaat tussen het zwart en wit.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit draslanden zoals rivieren, overstromingsvlakten, moerassen. In Oost-Afrika wordt de vogel vaak aan de kust waargenomen in riviermondingen, koraalriffen en mangroven. Hij komt soms ook voor op savannegebieden en in bij bergmeren tot 3000 m boven de zeespiegel.

Voorkomen

Deze Afrikaanse bisschopsooievaar komt voor in Sub-Saharisch Afrika van Senegal in het westen tot in Eritrea en zuidelijk tot in het noorden van Botswana en het oosten van Zuid-Afrika.

Voedsel

Hij loopt langzaam en gestaag over de grond op zoek naar zijn prooi, die net als die van de meeste van zijn familieleden, bestaat uit amfibieën, reptielen en insecten.

Wetenschappelijk

Afrikaanse bisschopsooievaar,African woolly-necked stork,Ciconia microscelis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Ciconiiformes (Ooievaarachtigen)
Familie: Ciconiidae (Ooievaars)
Geslacht: Ciconia
Soort: Ciconia microscelis

Onderwerpen #African Woolly-necked Stork #Afrika-Wollhalsstorch #Afrikaanse Bisschopsooievaar #bocian czarnoczelny #čáp černočelý #ciconia #Ciconiidae #Ciconiiformes #Cigogne à pattes noires #Cigüeña lanuda africana #crnolica roda #Sydafrikansk Uldhalsstork #Zuid Afrika 2024 #лелека тропічний #非洲白颈鹳