Acaciagors Zuid Afrika 2023

Kenmerken

De Acaciagors wordt ca. 15 tot 16 cm groot. Het volwassen mannetje heeft een opvallend hoofdpatroon met een witte kruin, zwarte zijdelingse kruinstrepen, witte supercilium en zwart-omgrenzende witte oorstrepen. De onderzijde is oranje-geel en geel, en wordt geel op de keel en witachtig op de onderbuik. De bovenzijde is kastanjebruin en heeft een grijze romp. De bruine vleugels hebben twee opvallende witte vleugelbalken. Beide geslachten lijken erg op elkaar, maar de poppen kunnen valere witte kruinstrepen hebben en bruinere kopstrepen, en de rug kan donkere strepen hebben. Jonge vogels zijn valer en bleker dan de poppen.

Biotoop

Deze soort komt voor in verschillende type open bossen. De ondersoort flavigaster is liefhebber van een acaciarijke omgeving en savanne, waarbij de andere ondersoorten zich begeven in een breder scala aan licht beboste omgeving, waaronder tuinen.

Voorkomen

Hij komt voor in droge open bossen en vochtige savanne in Afrika ten zuiden van de Sahara, maar is afwezig in de equatoriale bosgordel.

Voedsel

Hij foerageert op de grond op zaden, insecten en spinnen.

Wetenschappelijk

Acaciagors,Golden-breasted Bunting,Emberiza flaviventris

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Emberizidae (Gorzen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza flaviventris

Ondersoorten

E.f. flavigaster: van Mauritanië en Mali tot Eritrea en noordelijk Ethiopië.
E.f. kalaharica: van centraal Soedan tot Botswana, noordelijk Zuid-Afrika en centraal Mozambique.
E.f. princeps: zuidelijk Angola en Namibië.
E.f. flaviventris: zuidelijk en oostelijk Zuid-Afrika en zuidelijk Mozambique.

Onderwerpen #Acaciagors #African Golden breasted Bunting #African Golden-breasted Bunting #Altın Karınlı Çinte #Auksakrūtė starta #Bruant à poitrine dorée #emberiza #Emberiza flaviventris #emberizidae #Escrevedeira de peito dourado #Escrevedeira-de-peito-dourado #Gelbbauchammer #Golden-breasted Bunting #Gulbuget Værling #Gullbrystspurv #Gyllenbröstad sparv #kultarintasirkku #Passeriformes #Rooirugstreepkoppie #savannitsiitsitaja #Semillerito de Pecho Dorado #Sit de pit daurat #strnad zlatoprsý #Szavannasármány #Trznadel złotobrzuchy #Zigolo pettodorato #Zlatnoprsa strnadica #Zlatogruda strnadica #вівсянка жовточерева #Желтобрюхая овсянка #キンムネホオジロ