Bateleur – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

Een volwassen mannetje Bataleur kan 60 tot 70 cm groot worden en een spanwijdte van 175 cm bereiken. Deze kleurrijke vogel heeft een zwarte romp en kop, een roodbruine rugmantel en een naakt, rood of oranje gelaat. Bij bateleur is een duidelijk verschil te zien tussen de vrouwtjes en mannetjes. Vrouwtjes hebben grijze schouders en witte, zwartgezoomde armpennen. De buitenste slagpennen van het mannetje zijn veel donkerder dan die van het vrouwtje. De vleugels zijn lang en puntig en de staart is kort. De vleugels zijn zwart, behalve de kastanjebruine rug en staart, grijze schouders en rood gezicht en poten.

Biotoop

Deze soort komt voor in open biotopen zoals savanne met enkele bomen en open droog bos.

Voorkomen

De Bateleur komt voor in de savannes in een groot deel van Afrika ten zuiden van de Sahara tot aan Zuid-Afrika.

Voedsel

De Bateleur is vooral een aaseter, maar jaagt ook op kleine gewervelden en insecten. Bij het uitvliegen van termieten gaan ze er met grote groepen op af.

Wetenschappelijk

Bateleur,Bateleur,Terathopius ecaudatus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Terathopius
Soort: Terathopius ecaudatus

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Águia pintada #Águia-pintada #Àguila saltimbanqui #Águila volatinera #Akrobātērglis #Arrano akrobata #Bateleur #Bateleur des savanes #Berghaan #Bukázósas #Cambaz Kartal #Falco giocoliere #Gaukler #Gjøglerørn #Glumaški orel #Gycklarörn #Gøglerørn #klounkotkas #Kratkorepi orao #Kratkorepi zmijar #Kuglarz #liitokotka #Lodda #orlík kejklíř #Striukauodegis gyvatėdis #Terathopius #Zuid Afrika 2024 #Късоопашат орел #Орёл скоморох #орел-блазень #Орёл-скоморох #חיוויאי מוקיון #عقاب مصفق #ダルマワシ