Kenmerken
De lengte van de Zwarte wouw is 48 tot 65 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt 135 tot 155 cm. De Zwarte wouw heeft een lange staart met een kenmerkend gevorkt uiteinde. Het verenkleed is kastanjebruin tot zwartbruin van kleur. De snavelpunt is zwarte overig deel is geel. Hierboven op de foto staat een Geelsnavelwouw in het midden van de foto, met een zwarte wouw aan zijn linkerzijde om het verschil aan te duiden.
Biotoop
In Afrika en Azië foerageren Zwarte wouwen in groepen bij vuilnisbelten vlak bij de grotere steden. In overige gebieden jaagt deze vogel boven half open en open landschappen.
Voorkomen
De Zwarte wouw komt vrij veel in Europa voor, met name in Zuid-Europa. In Nederland is het een zeldzame door-trekker, hoewel de soort ook incidenteel in Nederland tot broeden komt, onder andere in 2000 bij Doesburg. Buiten Europa is de Zwarte wouw zeer algemeen in delen van Afrika en Australië en in India. In veel tropische steden kunnen grote aantallen worden aangetroffen, onder andere op vuilnisbelten.
Voedsel
De Zwarte wouw is voornamelijk een aaseter, maar jaagt ook wel op kleine prooidieren als grote insecten, vissen, en kleine reptielen, vogels en zoogdieren.
Wetenschappelijk
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Milvus
Soort: Milvus migrans
Ondersoorten
M.m. migrans: Deze ondersoort broedt in Centraal-, Zuid- en Oost-Europa en in West-Azië tot aan het noordwesten van Pakistan. De winters worden doorgebracht in Afrika bezuiden de Sahara.
M.m. lineatus: Deze ondersoort leeft in oostelijk Azië van Siberië in het noorden tot Noord-India, noordelijk Indochina en Zuid-China in het zuiden.
M.m. govinda Deze ondersoort leeft in zuidelijk Azië van Pakistan in het westen tot Indochina en het Maleisisch schiereiland in het oosten.
M.m. affinis: Deze ondersoort leeft in Celebes, Nieuw-Guinea en Australië.
M.m. formosanus: Deze ondersoort leeft in Taiwan en Hainan.