Waterpieper – Spanje 2023

Kenmerken

Net als de meeste andere piepers is dit een onopvallend soort, hoofdzakelijk bruin boven en donkere strepen op zijn lichte borst. Hij heeft donkere poten, witte buitenste staartveren en een vrij lange donkere snavel. In de zomer heeft hij een onderscheidend broedkleed, met een roze borst en grijze kop.

Biotoop

De Waterpieper leeft in de bergen en kan zelfs boven de boomgrens voorkomen. In de winter migreren ze naar waterachtige gebieden, drassige gebieden en moerassen.

Voorkomen

De Waterpieper broedt in de bergen van Zuid-Europa en Zuid-Azië over naar China. Ze migreren naar het zuiden.

Voedsel

De Waterpieper foerageert op insecten, vaak langs de waterkant.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Kwikstaarten en piepers)
Geslacht: Anthus
Soort: Anthus spinoletta

Ondersoorten

A.s. spinoletta: centraal en zuidelijk Europa.
A.s. coutellii: Turkije, de Kaukasus en noordelijk Iran.
A.s. blakistoni: van zuidelijk Rusland en oostelijk Kazachstan tot het zuidelijke deel van Centraal-Siberië, Mongolië en centraal China.

Onderwerpen #anthus #Bergpieper #Bisbita Alpino #Bjergpiber #Dağ incirkuşu #Drenja e malit #Fâsă de munte #Fjalltittlingur #Grasset de muntanya #Havasi pityer #kwikstaarten #Linduska horská #Mägikiur #Motacillidae #Nederland #Passeriformes #Petinha-ribeirinha #Pica alpina #piepers #Pipit spioncelle #Planinska Trepetljka #planinska trepteljka #Siwerniak #Spioncello #ūdeņu čipste #Vandeninis kalviukas #Vannpiplerke #Vattenpiplärka #Venlo #Vriskarica #vuorikirvinen #Water Pipit #Waterpieper #Wetterpiper #zangvogel #Zangvogels #Νεροκελάδα #Водна бъбрица #Горный конек #Планинско ливадарче #Щеврик гірський #Լեռնային ձիուկ #פפיון מים #أبو تمرة الماء جشنة الماء #پیپت تالابی #მდის მწყერჩიტა #タヒバリ #水鹨