Kenmerken
Het Vuurgoudhaantje is samen met het Goudhaantje het kleinste vogeltje van Nederland. Ze worden ca. 9 cm groot. De bovenzijde is groen, de onderzijde grijs. De vleugels zijn donker van kleur en hebben 2 witte strepen. Opvallend is de geelrode streep over zijn kop, waarnaast aan beide zijden een zwarte streep loopt. De snavel is zwart en hij heeft en kleine zwarte snor. Het ooggebied is wit, maar door het oog loopt een zwarte streep.
Biotoop
De Vuurgoudhaan broedt in laagland loofbos en heeft de voorkeur Kurkeiken en Elzen indien aanwezig en anders in Beuken en Hulst. Hiuj maakt ook gebruik van gemengde breedbladige bomen en Coniferen bos, en bossen van Sparren zoals de Europese zilverspar, Ceder en Dennen, vaak met ondergroei van de Jeneverbes, Klimop en Wilde roos. In het drogere mediterrane biotoop wordt in Coniferen, groenblijvende Eiken en gemengde bossen tot 2800mtr gebroed.
Voorkomen
Het is in de Benelux een standvogel maar kan soms naar het westen trekken. In de herfst wordt hij vaak gezien in gezelschap van mezen, en goudhaantjes. Verder broedt de Vuurgoudhaan in Europa van het zuiden van Engeland, Frankrijk, Spanje en Portugal oost naar Wit-Rusland, het noordwesten van Oekraïne en Griekenland, en het noorden aan de Oostzee en het zuiden van Letland. Er zijn geïsoleerde populaties ten oosten van zijn bereik in Abchazië, de Krim en Turkije.
Voedsel
Zijn voedsel bestaat uit insecten. Hij foerageert altijd in de bomen maar nooit op de grond.
Wetenschappelijk
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Regulidae
Geslacht: Regulus (Goudhaantjes)
Soort: Regulus ignicapilla
Ondersoorten
R.i. ignicapilla: westelijk, centraal en zuidelijk Europa en Anatolië.
R.i. caucasicus: de westelijke Kaukasus.
R.i. tauricus: het Krimschiereiland.
R.i. balearicus: de Balearen en noordwestelijk Afrika.