Steltkluut

Kenmerken

De Stelkluut is goed te herkennen aan zijn ("stelten") roze poten. Dit is bijna de helft van zijn totale lengte ( 37 cm ). Zijn rug is zwart net zoals zijn vleugels. De buikzijde, hals en kop zijn wit, op zijn kop zijn meestal wat donkere vlekken te vinden.

Biotoop

De Steltkluut komt voor rustig zoet, brak of zout water, met drijvende vegetatie, zoals moerassen en polders, maar ook in ondergelopen weilanden.

Voorkomen

Zeldzame zomergast, kan broedend gevonden worden in Nederland. Hij broedt in delen van Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije, Griekenland en Rusland, en overwintert in Afrika.

Voedsel

Ongewervelde waarvan het meest waterinsecten. Hij eet ook wel zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Recurvirostridae (Steltkluten en kluten)
Geslacht: Himantopus
Soort: Himantopus himantopus

Onderwerpen #Black-winged Stilt #Cames llargues #Cavaliere d'Italia #Caydaq cüllüt #Charadriiformes #Cigüeñuela Común #dugonogi prudnik #Echasse blanche #Gólyatöcs #Háleggur #Himantopus #Kalorësi #Karkjalg #Kluten #Kojūkas #Lesbos 2009 #Pernalonga #Pernilongo #Pisila cáponohá #pitkäjalka #Polojnik #Recurvirostridae #Rooipootelsie #Spanje 2008 #Stelkluten #Steltklút #Steltkluut #steltloper #Steltloperachtigen #Stelzenläufer #Stylteløber #Stylteløper #Styltlöpare #Szczudłak zwyczajny #Uzunbacak #Vlastelica #Καλαμοκανάς #Кокилобегач #Кулик-довгоніг #Хадулачнік #Ходулочник #Црвенонога сабјарка #Ոտնացուպիկ #תמירון #أبو المغازل #چوب‌پا #นกตีนเทียน #ოჩოფეხა #ረዥሜ #セイタカシギ #黑翅长脚鹬