Rode patrijs

Kenmerken

De Rode patrijs wordt ongeveer 33 cm groot. Een patrijs welke ik persoonlijk mooier vind als die in Nederland voorkomt. De bovendelen zijn grijs tot op zijn kop. Hij heeft witte wangen, een zwarte oogstreep en een zwarte borst. De zijkanten zijn licht van kleur gestreept met roodbruine en zwarte lijnen. De staart is lichtbruin. Zijn snavel is rood, hij heeft een donkerrode oogring. Een waakzame vogel welke snel vlucht bij verstoring.

Biotoop

De Rode patrijs leeft in lage gebieden op weilanden, akkers, braakliggende terreinen, duingebieden en graslanden.

Voorkomen

Hij komt voor op het Iberisch Schiereiland, Frankrijk en aan het westen van het Middellandse zeegebied. In Brittannië is hij in het verleden uitgezet, ook in Nederland echter heeft hij het hier niet overleeft.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat uit zaden, granen, vruchten, wortels van planten maar ook insecten en sprinkhanen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazanten)
Geslacht: Alectoris
Soort: Alectoris rufa

Ondersoorten

A.r. rufa (Frankrijk (Corsica), Noord-Italië)
A.r. hispanica (het noordwesten van het Iberisch Schiereiland)
A.r. intercedens (het oosten en zuiden van het Iberisch Schiereiland)

Onderwerpen #Alectoris #Fazant #Fazanten #Galliformes #Góropatwa czerwona #Hoenders #Hoendervogels #Kızıl keklik #lääne-kivikana #orebice rudá #Perdiu roja #Perdiz Roja #Perdiz-comum #Perdrix rouge #Pernice rossa #Phasianidae #punapyy #Reade Patriis #Red-legged Partridge #Rode Patrijs #Rödhöna #Rothuhn #Rødhøne #Sandhæna #Spanje 2008 #Španska kotorna #Vörös fogoly #Κοκκινοπέρδικα #Красная куропатка #Червен кеклик #アカアシイワシャコ #红腿石鸡