Provencaalse grasmus

Kenmerken

De Provencaalse grasmus wordt ca. 14 cm groot. Hij is op de bovenzijde inclusief de vleugels en kop grijsblauw. De onderzijde is roodbruin, zijn buik en onderstaart zijn licht van kleur, zijn bruinrode keel is voorzien van witte stipjes. De oogring en iris zijn rood van kleur. Een prachtige soort die moeilijk te fotograferen is. Hij zingt vaak kort vanaf een zangpost boven op een struik, dit zijn dan ook de momenten om hem vast te leggen, je zult enige tijd moeten steken in het herkennen van zijn vaste zangposten.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat meestal uit heide gebieden met lage dichte struiken, lage maquis, gaspeldoorn en stekelbrem. Ook kan hij gevonden worden in duingebieden langs de kust met lage begroeiing. Hij vermijdt de bosgebieden.

Voorkomen

De Provencaalse grasmus komt voor langs de kust van het Iberisch schiereiland, Italië, Zuid Frankrijk en Noord Afrika. De meeste vogels zijn standvogels.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, maar leeft ook van bessen wanneer deze in zijn omgeving aanwezig zijn.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia undata

Ondersoorten

S.u. dartfordiensis: zuidelijk Engeland, westelijk Frankrijk en noordwestelijk Spanje.
S.u. undata: het Iberisch Schiereiland, zuidelijk Frankrijk en Italië.
S.u. toni: noordwestelijk Afrika.

Onderwerpen #Bilbilthi i shpinëmurrmë #Bujkáló poszáta #Busksöngvari #Curruca Rabilarga #Dartford Warbler #Fauvette pitchou #Felosa-do-mato #Funda ötleğeni #Magnanina #Mediterraanske Hagekrûper #nõmme-põõsalind #Palčja penica #Passeriformes #Penice kastanová #pokrzewka kasztanowata #Portugal 2021 #Provençaalse Grasmus #Provencegrasmücke #Provencesångare #Provencesanger #ruskokerttu #Spanje 2008 #sylvia #Syviidae #Tallareta cuallarga #Vinsanger #zangvogel #Zangvogels #Ρεικοτσιροβάκος #Провансальская славка #Пъстрогушо коприварче #オナガムシクイ #波纹林莺