Kleine plevier

Kenmerken

De kleine plevier heeft een bruine rug en witte buikzijde welke beide doorlopen tot op de kop. Het oog heeft een gele rand welke zich in een zwarte band bevind. De nek is ook voorzien van een zwarte band.

Biotoop

Zoetwater gebieden bij zand- en grindbanken, en ook braakliggende terreinen.

Voorkomen

Zomergast in Nederland. Hij komt voor in Eurazië en Noord west Afrika.

Voedsel

Insecten, spinnen en andere ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Charadriidae (Plevieren)
Geslacht: Charadrius
Soort: Charadrius dubius

Ondersoorten

C.d. curonicus: noordelijk Afrika, Europa, Azië (behalve het zuidelijk-centrale en zuidoostelijke deel).
C.d. jerdoni: van India tot zuidelijk China en Indochina.
C.d. dubius: van de Filipijnen tot Nieuw-Guinea en de Bismarck-archipel.

Onderwerpen #Borrelho-pequeno-de-coleira #charadriidae #Charadriiformes #Charadrius #Chorlitejo Chico #Corriere piccolo #Corriol petit #Dverglo #Flussregenpfeifer #Halkalı küçük cılıbıt #Kiçik bozca #Kis lile #Kleine Plevier #Kleinringnekstrandkiewiet #klienis #Kulik ricni #Kulik Sljepčić #Lille Præstekrave #Little Ringed Plover #Lytse Bûnte Wilster #Mali deževnik #Mindre strandpipare #Nederland #Noord Holland #Petit Gravelot #pikkutylli #Píllara pequena #plevieren #Prundăraş gulerat mic #Sieweczka rzeczna #steltloper #Steltloperachtigen #Upes tārtiņš #Upinis kirlikas #Väiketüll #Vatnalóa #Vraponjësi i vogël #zujavac sljepić #Ποταμοσφυριχτής #Дождосвирец #Малий зуйок #Малы зуёк #Малый зуек #Речен дъждосвирец #Փոքր քարադր #חופמי גדות #سلیم طوقی کوچک #قطقاط مطوق صغير زقزاق مطوق صغير #นกหัวโตเล็กขาเหลือง #მცირე წინტალა #コチドリ #金眶鸻