Kalanderleeuwerik – Spanje 2023

Kenmerken

Dit is een grote robuuste leeuwerik, 17,5 tot 20 cm lang.  De bovendelen zijn gestreept grijsachtig beigebruin en de onderdelen zijn wit met fijne strepen op de borst en een zwarte halve maan die de kraag vormt. Opgerichte kruinveren geven de indruk van een kleine kuif. De buitenste staartpennen zijn wit. De grootte gaat van 18 tot 20 cm, met deze lengte behoort hij tot de robuuste onder leeuweriken. De snavel is groot en heeft een hoornachtige kleur.

Biotoop

De Kalanderleeuwerik leeft op graslanden en graanvelden, en geeft dus de voorkeur aan agrarisch gebied.

Voorkomen

Deze soort broedt in gebieden rond de Middellandse zee, oostwaarts van Turkije tot in noorden van Iran en het zuiden van Rusland.

Voedsel

Zijn natuurlijke voeding bestaat in de winter uit zaden,  kevers en andere insecten worden gegeten bij het voederen van jongen in het broedseizoen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Emberizidae (Gorzen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza citrinella

Onderwerpen #(Κοινή) Γαλιάντρα #Alauadidae #Alouette calandre #arokiuru #Boğmaklı toygar #Bulgarije 2011 #Calandra #Calandra Lark #Calàndria #Calandria Común #Calhandra-comum #Ciocârlie de bărăgan #Drenja e madhe qafëzezë #Kalanderlärka #Kalanderleeuwerik #Kalanderlerche #Kalanderlerke #Kalanderlærke #Kalandra szara #Kalandra zpevná #Kalandrapacsirta #Klanderljurk #Laški škrjanec #Leeuweriken #Melanocorypha #Melanocorypha calandra #Passeriformes #Stepilõoke #Sunnulævirki #Velika Ševa #Zangvogels #Дебелоклуна чучулига #Дебелоклюна чучулига #Жайворонок степовий #Степной жаворонок #Տափաստանային արտույտ #עפרוני ענק #قبرة كلاندرا قبرة شرقية كبيرة #クロエリコウテンシ #草原百灵