Zwartstaarttityra – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Zwartstaarttityra heeft een korte staart en een lange snavel met haakpunt. Net als andere Tityra's heeft hij een eigenaardige rudimentaire negende primaire veer. De Zwartstaarttityra wordt ca. 20 tot 22 cm groot. Het mannetje is dof wit van boven en wit van onderen. De staartveren, de primaire en secundaire veren en een kruin tot onder de ogen reikt, zijn zwart. De tertiaire veren zijn zilvergrijs. Vrouwtjes hebben donkerbruin in plaats van zwart op vleugels en staart en een bruin patroon op kop, rug en onderkant.

Biotoop

Deze vogel wordt het hele jaar door aangetroffen in bosranden, tweede groei en schaduwbomen in plantages in de Pantanal en cerrado, evenals in terra firme en várzea bossen.

Voorkomen

Hij komt voor in tropisch Zuid-Amerika.

Voedsel

Hoewel er enkele grote insecten worden gevangen, worden deze voornamelijk aan de jonge vogels gevoerd. Volwassenen zijn overwegend fruiteters en plaatselijk belangrijke verspreiders van soorten als de Meliaceae Cabralea canjerana.

Wetenschappelijk

Zwartstaarttityra,Black-tailed Tityra,Tityra cayana
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tityridae
Geslacht: Tityra
Soort: Tityra cayana

Ondersoorten

T.c. cayana: van Colombia tot N-Bolivia, N-Brazilië en de Guyana's, maar ook in Trinidad.
T.c. braziliensis: O- en Z-Brazilië, O-Paraguay en NO-Argentinië.

Onderwerpen #Anambé branco de rabo preto #Anambé-branco-de-rabo-preto #Bekarda wielka #Benediktinertityra #Black tailed Tityra #Black-tailed Tityra #Crnorepa titira #Crvenokljuni satir #Feketefarkú titira #hopeatityra #Juodauodegė tityra #Kara Kuyruklu Titira #Passeriformes #Schwarznackentityra #Sorthalet Tityra #Suriname 2022 #Svartstjärtad tityra #Titira codanera #Titira colinegro #Titira encaputxada #Tityra #tityra černoocasá #Tityre gris #Tityridae #Tueré grande #Tuere guasu #Zwartstaarttityra #бекарда велика #Чернохвостая титира #黑尾蒂泰霸鹟