Zwartkuifmierklauwier – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Zwartkuifmierklauwier wordt ca. 15,7 cm groot. Het volwassen mannetje heeft een zwarte kop, prominente kuif, keel en borst, een kastanje-bruine rug, zwarte vleugels met witte veerranden, een korte zwarte staart en een witte buik. De vrouwelijke en onvolwassen mannetjes hebben een kastanjebruine kuif en kop met zwarte en witte strepen op de wangen, dofbruine bovendelen, zwartgestreepte bleekgele onderzijde en bruinere vleugel- en staartveren dan het mannetje.

Biotoop

Dit is een kreupelhoutvogel in mangrove of ander moerassig bos en struikgewas in de buurt van water. Hij wordt meestal gevonden als territoriale paren.

Voorkomen

Het is een vaste broedvogel in tropisch Zuid-Amerika in Trinidad, Colombia, Venezuela, de Guyana's, Noord-Brazilië en Noordoost-Peru. Het is onduidelijk of de soort ook ten zuiden van de Amazone in Brazilië voorkomt.

Voedsel

De Zwartkuifmierklauwier voedt zich met insecten en andere geleedpotigen die uit gebladerte worden gehaald. Hij neemt ook kleine hagedissen en bessen.

Wetenschappelijk

Zwartkuifmierklauwier,Black-crested Antshrike,Sakesphorus canadensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thamnophilidae
Geslacht: Sakesphorus
Soort: Sakesphorus canadensis

Ondersoorten

S.c. pulchellus: N-Colombia en W-Venezuela.
S.c. paraguanae: NO-Colombia en NW-Venezuela.
S.c. intermedius: O-Colombia en NC-Venezuela.
S.c. fumosus: ZW-Venezuela en extreem N-Brazilië.
S.c. trinitatis: NO- en ZO-Venezuela, Guyana en Trinidad.
S.c. canadensis: Suriname en Frans-Guyana.
S.c. loretoyacuensis: ZO-Colombia, NW-Brazilië en NO-Peru.

Onderwerpen #Averla formichiera crestanera #Batarà capnegre #Batará crestinegro #Batara huppé #Black crested Antshrike #Black-crested Antshrike #Choca de crista preta #Choca-de-crista-preta #Crnoćubi mravlji svračak #Juodakuodis esperitas #Kara Tepeli Karıncaavcısı #Krunata mravarica #mravenčík černochocholatý #Mrowiec czarnozuby #Myretornskade #Passeriformes #Sakesphorus #Schwarzgesicht Ameisenwürger #Schwarzgesicht-Ameisenwürger #sointumuura #Suriname 2022 #Svarttofsad myrtörnskata #Svarttoppmaurvarsler #Thamnophilidae #Zwartkuifmierklauwier #сорокуш-малюк північний #Чернохохлый малый эсперито #エボシアリモズ #黑冠蚁鵙