Zwartkinmierkruiper – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Zwartkinmierkruiper wordt ca. 11,5 cm groot. Zeer vergelijkbaar met Hypocnemoides maculicauda die iets groter is en een iets langere staart heeft. Hij heeft lichtgrijze ogen. Het mannetje is grijs, lichter van onderen, met een zwarte keel. De vleugeldekveren zijn zwart met drie witte strepen, de staart is zwart met witte uiteinden. Het vrouwtje is hierboven vergelijkbaar, wit onder gevlekt met grijs, voornamelijk op de borst.

Biotoop

Zijn natuurlijke biotoop bestaat uit subtropische of tropische moerassen.

Voorkomen

Hij leeft in Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Net zoals zijn soortgenoot H. maculicauda voedt hij zich normaal gesproken met insecten en spinnen, en foerageert hij laag boven de grond, soms boven het wateroppervlak langs de oevers van rivieren en meren.

Wetenschappelijk

Zwartkinmierkruiper,Black-chinned Antbird,Hypocnemoides melanopogon
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thamnophilidae
Geslacht: Hypocnemoides
Soort: Hypocnemoides melanopogon

Ondersoorten

H.m. occidentalis: Colombia, Venezuela en NW-Brazilië.
H.m. melanopogon: de Guyana's en N-Brazilië.
H.m. minor: amazonisch ZC-Brazilië.

Onderwerpen #Hypocnemoides #Passeriformes #Suriname 2022 #Thamnophilidae