Zwarte hokko – Suriname Kabalebo 2022

Kenmerken

De Zwarte hokko wordt ca. 85 tot 95 cm groot.Het is een een overwegend zwart gekleurde vogel, alleen de onderbuik is wit. Hij heeft een kuif, maar die is minder opvallend dan bij andere soorten Hokko's. De poten zijn grijs evenals de snavel die een opvallend geel of rood gekleurde, dikke washuid aan de basis heeft. Het verschil tussen de seksen is klein, het vrouwtje is iets kleiner en heeft een gladde in plaats van knobbelige washuid om de snavelbasis.

Biotoop

Zijn biotoop ligt in hoog opgaand, natuurlijk regenwoud, met een voorkeur voor bosranden langs rivieren, maar niet in overstroomd gebied, maar wel in heuvels en uitlopers van gebergten tot 1700 meter boven zeeniveau.

Voorkomen

Hij komt voor in het noorden van Zuid-Amerika in Colombia, Venezuela, Guyana en aangrenzend noordelijk Brazilië.

Voedsel

Hij leeft van vruchten, zaden en insecten.

Wetenschappelijk

Zwarte hokko,Black Curassow,Crax alector
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Cracidae
Geslacht: Crax
Soort: Crax alector

Ondersoorten

C.a. alector: Oost Venezuela, de Guianas en in Brazilie
C.a. erythrognatha: Oost Colombia en oost Venezuela

Onderwerpen #Black Curassow #Cracidae #Crax #Crni hoko #Czubacz kędzierzawy #Fekete hokkó #Galliformes #Glattschnabelhokko #guajaana hoko #Hocco alector #Hocco nero #Hoco becllarg #hoko pospolitý #isohokko #Juodasis kraksas #Kamhokko #Mutum poranga #Mutum-poranga #Pavón guayanés #Sarı Gagalı Hokko #Suriname 2022 #Svart hocko #Zwarte Hokko #кракс тонкодзьобий #Хохлатый кракс #メスグロホウカンチョウ #黑凤冠雉