Zebramierklauwier – Suriname Fredberg 2022

Kenmerken

De Zebramierklauwier is een grote miervogel welke ca. 17 tot 18 cm groot wordt. Het verenkleed varieert per geslacht (seksueel dimorfisme), waarbij het mannetje zwart is met witte strepen over het hele lichaam. De blokkering is erg zwak op de kruin. De kruin van het vrouwtje is bruin, en de rest van het lichaam is lichtbruin tot vaag geelbruin. De snavel is groot en gehaakt.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit tropische vochtige laaglandbossen, in verwarde en dichte vegetatie in het midden van het bos. Het komt vaker voor in secundair bos in Midden-Amerika.

Voorkomen

Hij leeft van Oost-Honduras tot aan Colombia, het Amazonebekken en de Guyana's.

Voedsel

De Zebramierklauwier voedt zich met grote insecten en andere prooien in het midden van de begroeiing, van 5 tot 20 m boven de grond. Gevangen insecten zijn onder meer sprinkhanen, insecten, kevers en rupsen, maar ook spinnen en zelfs hagedissen, amfibieën en soms fruit.

Wetenschappelijk

Zebramierklauwier,Fasciated antshrike,Cymbilaimus lineatus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thamnophilidae
Geslacht: Cymbilaimus
Soort: Cymbilaimus lineatus

Ondersoorten

C.l. fasciatus: van ZO-Honduras tot NW-Ecuador.
C.l. intermedius: het westelijk Amazonebekken.
C.l. lineatus: ZO-Venezuela, de Guyana's en NO-Brazilië.

Onderwerpen #Amazoni hangyászgébics #Averla formichiera fasciata #Båndmyretornskade #Bandmyrtörnskata #Batarà barrat #Batara fascié #Batará lineado #Crvenooka mravarica #Cymbilaimus #Fasciated Antshrike #Gittermaurvarsler #isonokkamuura #mravenčík proužkovaný #Papa formiga barrado #Papa-formiga-barrado #Paprastoji dryžoji skruzdlesė #Passeriformes #Suriname 2022 #Thamnophilidae #Yazılı Karıncaavcısı #Zebraameisenwürger #Zebramierklauwier #Zebrzak #колючник смугастий #Полосатый колючник #サザナミアリモズ #带斑蚁鵙