Vlekborstgrondspecht – Suriname Frederiksdorp 2022

Kenmerken

De Vlekborstgrondspecht wordt ca. 18 tot 21 cm groot. Mannetjes en vrouwtjes hebben hetzelfde verenkleed, behalve op hun hoofd. Volwassen mannetjes van de nominaatvorm C.p. punctigula hebben een zwart voorhoofd en voorkruin en een rode achterkruin en nek. Ze zijn wit van hun lores rond het oog tot aan de nek met een rode jukstreep eronder. Hun kin en keel zijn zwart met witte vlekken. Volwassen vrouwtjes hebben alleen rood op de achterkant van de kruin. Beide geslachten hebben bronsgroene bovendelen met bruinzwarte balken. De staart- en bovenstaartdekveren zijn bleker en minder zwaar gestreept. Hun slagpennen zijn bruin met bleke strepen en gele schachten. De bovenkant van hun staart is bruin, de centrale veren hebben zwakke banden en de buitenste veren hebben groene tot gele banden. De onderkant van de staart is geelbruin met bruine strepen. De buik is dof olijfgeel met een roodachtige tint op de bovenborst en kleine zwarte vlekken daar en op de onderborst en flanken. Hun onderstaartdekveren zijn gelig met zwarte vlekken. Hun korte snavel is zwartachtig, hun iris rufous bruin en de poten groenachtig grijs soms met een gelige tint.

Biotoop

De Vlekborstgrondspecht leeft in een grote verscheidenheid aan vochtige laaglandlandschappen, zowel open als bebost, hoewel hij de voorkeur geeft aan schaarse bossen boven dichte. Het komt voor in regenwoud, zowel bladverliezende als galerijbossen, várzea, mangroven, llanos, palm savanne en palm, schaduwkoffie en andere boomplantages.

Voorkomen

Hij leeft in Panama en elk Zuid-Amerikaans land op het vasteland behalve Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay.

Voedsel

De Vlekborstgrondspecht voedt zich bijna volledig met volwassen mieren, hun larven en hun poppen.

Wetenschappelijk

Vlekborstgrondspecht,Spot-breasted Woodpecker,Colaptes punctigula
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Colaptes
Soort: Colaptes punctigula

Ondersoorten

C.p. ujhelyii: van oostelijk Panama tot noordelijk Colombia.
C.p. striatigularis: het westelijke deel van Centraal-Colombia.
C.p. punctipectus: oostelijk Colombia en Venezuela.
C.p. zuliae: noordwestelijk Venezuela.
C.p. punctigula: de Guyana's.
C.p. guttatus: bovenste Amazonebekken.

Onderwerpen #Benekli Ağaçkakan #Carpintero moteado #Colaptes #datel surinamský #Dėmėtakrūtis ylasnapis genys #Dzięcioł czarnoplamy #Fläckbröstad spett #koldkõht täpikrähn #koldkõht-täpikrähn #Krupnopegava američka žuna #kultavatsatikka #Pic de Cayenne #Pica pau de peito pontilhado #Picchio pettomacchiato #picidae #Piciformes #Picot pigallat #Pjegavotrba žuna #Sortplettet Guldspætte #Spot breasted Woodpecker #Spot-breasted Woodpecker #Suriname 2022 #Svartpannespett #Tüpfelbrustspecht #Vlekborstgrondspecht #декол малий #Пестрогрудый золотистый дятел #ヒメシマオゲラ #斑胸扑翅鴷