Violette organist – Suriname Brownsberg 2022

Kenmerken

De Violette organist wordt ca. 11,4 cm groot. Het mannetje heeft glanzende blauwzwarte bovendelen en een diep goudgeel voorhoofd en onderzijde. Het vrouwtje en de onvolgroeide zijn olijfgroen van boven en groengeel van onderen.

Biotoop

Hij komt voor in bossen, secundaire groei en plantages van cacao en citrusvruchten.

Voorkomen

Het is een broedvogel in Trinidad, Tobago en het oosten van Venezuela in het zuiden tot Paraguay en het noordoosten van Argentinië. Het verspreidingsgebied van de vogel in het noorden van Brazilië is het onderste deel van het Amazonebekken en de aangrenzende afwatering van de Tocantins-rivier, met zijn noordwestelijke grenzen van Brazilië en de Guyana's, de oostelijke oevers van de afwatering van de Orinoco-rivier in centraal Venezuela.

Voedsel

Dit zijn sociale vogels die voornamelijk klein fruit eten en zelden insecten eten. De vruchten zijn meestal mistletoes, epifytische cactussen en Cecropia-vruchten die voor hen geschikt zijn vanwege hun eenvoudige spijsverteringskanaal.

Wetenschappelijk

Violette organist,Violaceous euphonia,Euphonia violacea
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Fringillidae
Geslacht: Euphonia
Soort: Euphonia violacea

Ondersoorten

E.v. rodwayi – Venezuela en Trinidad.
E.v. violacea – de Guyana's en noordelijk Brazilië.
E.v. aurantiicollis – van oostelijk Brazilië tot noordelijk Paraguay en noordoostelijk Argentinië.

Onderwerpen #Eufonia violácea #Eufonia violacea #Eufònia violàcia #Euphonia #Fioleufonia #Fringillidae #Gaturamo verdadeiro #Gaturamo-verdadeiro #Guttaramaeufonia #Kántokmadár #libohlásek fialový #Ljubičasti orguljaš #Ljubičastoleđa zeba #matkijamarjukka #Mor Hareli Öfonya #Organiste téïté #organka fioletowa #Passeriformes #Suriname 2022 #Tangará amarillo #Tiete'i #Veilchenorganist #Violaceous Euphonia #Violblå Euphonia #Violetinė eufonija #Violette Organist #гутурама фіолетова #Фиолетовая эуфония #スミレフウキンチョウ