Vale reuzennachtzwaluw – Suriname Frederiksdorp 2022

Kenmerken

De Vale reuzennachtzwaluw heeft een grote kop in verhouding tot zijn lichaam. Hij wordt ca. 48 tot 60cm groot en heeft een spanwijdte van 73cm. De ogen zijn erg groot met een bruine tot gele iris en heeft een korte maar brede snavel. De vleugels zijn elliptisch van vorm en de staart is langwerpig. De veerkleuren variëren met wit, grijs, zwart en bordeaux. De staartkleuren komen overeen met die van de rest van het lichaam, met uitzondering van witte balken die zijdelings over de staart gaan.

Biotoop

Over het algemeen is de Vale reuzennachtzwaluw aanwezig in vochtige tot half vochtige beboste biotopen. Hoewel deze soort geografisch wijd verspreid is, is er weinig tot geen variatie in hun uiterlijk, zoals grootte of verenkleed. De Vale reuzennachtzwaluw wordt meestal gevonden in dichte laagland bossen, bosranden en open plekken. Ze hebben altijd bomen nodig voor een zitplek i.v.m. hun camouflage houding op een tak.

Voorkomen

Ze variëren van Zuid-Mexico via Noordoost-Guatemala en door het grootste deel van Midden-Amerika, via Zuid-Amerika tot aan Zuidoost-Brazilië en Bolivia.

Voedsel

Hun prooi bestaat voornamelijk uit grote vliegende insecten, vooral grote kevers, krekels en sprinkhanen. Af en toe worden ook vleermuizen en vogels gevangen.

Wetenschappelijk

Vale reuzennachtzwaluw,Great Potoo,Nyctibius grandis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Nyctibiiformes
Familie: Nyctibiidae
Geslacht: Nyctibius
Soort: Nyctibius grandis

Ondersoorten

N.g. guatemalensis: zuidelijk Mexico en Guatemala.
N.g. grandis: van Nicaragua tot Panama en via Zuid-Amerika tot centraal Bolivia en zuidelijk Brazilië.

Onderwerpen #Büyük Putu #Grand Ibijau #Great Potoo #Guaimingue guasu #isopökkelökehrääjä #Mãe da lua gigante #Mãe-da-lua-gigante #Milžiniškasis didlėlys #Nictibi gros #Nictibio grande #Nittibio maggiore #Nocolot wielki #Nyctibiidae #Nyctibiiformes #Nyctibius #Óriás álmosmadár #Óriás-álmosmadár #potu velký #Riesentagschläfer #Stor Potu #Storpotu #Större tandnattskärra #Suriname 2022 #suur tüükasorr #suur-tüükasorr #Urutaú Grande #Vale Reuzennachtzwaluw #Veliki potu #Исполинский лесной козодой #поту великий #オオタチヨタカ