Vaalkuifspecht – Suriname Brownsberg 2022

Kenmerken

De Vaalkuifspecht wordt ongeveer 26 tot 32cm groot. Mannetjes van alle ondersoorten hebben een breed felrood jukgebied en wang. De vrouwtjes hebben geen rood. In de nominaatvorm t C. e. elegans; volwassenen van beide geslachten hebben een crèmekleurig voorhoofd, kruin en kuif. De rest van hun kop inclusief de kin en keel zijn diep kastanjebruin. Ze hebben diepe kastanjebruine bovendelen met een crèmekleurige stuit en bovenstaartdekveren, en soms vage zwarte balken op de rug. Hun slagpennen zijn zwartbruin met bruine staven aan hun basis. Hun vleugeldekveren hebben kleine witte vlekken. Hun staartveren zijn zwartachtig met wat bruinig op de buitenste veren. De buik is donker kastanjebruin; soms zijn de buik en de opening lichter. Hun flanken zijn een bleker romig kaneelgeel en hebben vaak obscure donkere balken. De snavel van de volwassene is ivoor tot geel of groengeel, hun iris roodbruin tot rood en hun poten olijf tot donkergrijs.

Biotoop

De Vaalkuifspecht bewoont het binnenland en de randen van zowel dichte als lichtere bossen. Deze omvatten terra firme-, galerij- en várzea-bossen. Hij komt ook voor in secundair bos en cacao- en andere plantages.

Voorkomen

Hij leeft op Trinidad en in elk Zuid-Amerikaans land op het vasteland behalve Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay.

Voedsel

Het primaire voedsel van de Vaalkuifspecht bestaat uit mieren en termieten, echter zijn vliegenlarven en fruit ook belangrijke onderdelen van zijn dieet.

Wetenschappelijk

Vaalkuifspecht,Chestnut Woodpecker,Celeus elegans

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Celeus
Soort: Celeus elegans

Ondersoorten

C.e. hellmayri: oostelijk Venezuela, Guyana en Suriname.
C.e. deltanus: noordoostelijk Venezuela.
C.e. leotaudi: Trinidad.
C.e. elegans: Frans-Guyana en noordoostelijk Brazilië (noordelijk van de Amazonerivier).
C.e. citreopygius: oostelijk Ecuador en oostelijk Peru.
C.e. jumanus: van oostelijk Colombia en zuidelijk Venezuela tot noordelijk Bolivia.

Onderwerpen #Blekkronad kastanjespett #Büyük Kestane Renkli Ağaçkakan #Carpintero elegante #Celeus #Chestnut Woodpecker #datel hnědý #Dzięcioł kasztanowaty #Fahlkopfspecht #Geltonasis kuoduotasis genys #Kestenjasta žuna #Kestenjasti detlić #Lystoppet Pragtspætte #Pic mordoré #Pica pau chocolate #Pica-pau-chocolate #Picchio elegante #picidae #Piciformes #Picot elegant #ruske tutträhn #ruske-tutträhn #Sjokoladespett #Suriname 2022 #töyhtötikka #Vaalkuifspecht #Светлохохлый целеус #ятла світлочуба #チャバラテンニョゲラ