Turkooistangare – Suriname 2022

Kenmerken

Volwassen Turkooistangare worden ca. 14cm groot. Ze hebben een lange staart en een donkere, stevige puntige snavel. De volwassene is voornamelijk donkerblauw en zwart, met turquoise randen aan de primaire veren. De meeste ondersoorten hebben een gele onderzijde, maar deze is bleker, meer crèmekleurig bij de nominaatvorm die voorkomen in het noordoosten van Zuid-Amerika. De Trinidadiaanse race, T. m. vieiloti, heeft een donkerder blauwe kop en borst en een levendiger gele buik dan de taxa op het vasteland.

Biotoop

Hij is beperkt tot gebieden met vochtig bos, met als primaire verspreiding de Amazone.

Voorkomen

De Turkooistangare is broedvogel uit Trinidad, een groot deel van Brazilië (ondanks zijn wetenschappelijke naam komt hij niet voor in Mexico), Colombia en Venezuela in het zuiden tot Bolivia.

Voedsel

Ze eten een grote verscheidenheid aan fruit en nemen ook insecten en andere geleedpotigen, vaak verzameld van twijgen.

Wetenschappelijk

Turkooistangare,Turquoise tanager,Tangara mexicana
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae
Geslacht: Tangara
Soort: Tangara mexicana

Ondersoorten

T.m. vieilloti: Trinidad.
T.m. media: oostelijk Colombia en Venezuela.
T.m. mexicana: van de Guyana's tot centraal Brazilië.
T.m. boliviana: van zuidoostelijk Colombia tot oostelijk Ecuador, oostelijk Peru, westelijk Brazilië en noordelijk Bolivia.
T.m. brasiliensis: zuidoostelijk Brazilië.

Onderwerpen #amazoniantangara #Boliviansk tangara #Calliste diable-enrhumé #Kobaltasta tangara #Kobolttanagar #Meksikinė tanagra #Passeriformes #Saíra de bando #Saíra-de-bando #Suriname 2022 #Tanagra turchese #Tangara #Tàngara turquesa #Tángara turquesa #tangara tyrkysová #tangarka żółtobrzucha #Thraupidae #Tirkizna tangara #Turkistangar #Türkistangare #Türkizkék tangara #Turkooistangare #Turkuaz Tangara #Turquoise Tanager #Бирюзовая танагра #танагра бірюзова #青绿唐加拉雀