Tiranmiervogel – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

Hij wordt gemiddeld 14,5cm groot. Het volwassen mannetje is van boven leigrijs en van onder lichtgrijs, met verborgen witte vlekken op de vleugelbasis en rug. Het vrouwtje heeft een olijfbruine bovenzijde en een kaneelbruine onderzijde, meer oranje op de keel.

Biotoop

Dit is een veel voorkomende vogel in de onderlaag van struikgewas van nat bos, vooral aan randen en open plekken, en in aangrenzende hoge tweede groei.

Voorkomen

Het is een broedvogel in tropisch Midden- en Zuid-Amerika, van het zuidoosten van Mexico in zuidelijke richting tot het westen van Ecuador en het Amazonegebied van Brazilië.

Voedsel

Het voedt zich met insecten en andere geleedpotigen die worden genomen van twijgen en gebladerte in struikgewas of klimplanten.

Wetenschappelijk

Tiranmiervogel,Dusky antbird,Cercomacroides tyrannina
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thamnophilidae
Geslacht: Cercomacroides
Soort: Cercomacroides tyrannina

Ondersoorten

C t. crepera: van ZO-Mexico tot W-Panama.
C t. rufiventris: van O-Panama tot W-Ecuador.
C t. tyrannina: O-Colombia, Z-Venezuela en NW-Brazilië.
C.t. vicina: N-Colombia en NW-Venezuela.
C.t. saturatior: O-Venezuela, de Guyana's en NO-Brazilië.

Onderwerpen #čađastokrila mravarica #Cercomacroides #Chororó escuro #Chororó-escuro #Dunkelgrauer Ameisenfänger #Dusky Antbird #Formichiere fosco #Formiguera argentada #Füstös hangyászmadár #Grisin sombre #Hormiguero tirano #İsrengi Karıncakuşu #Mörk myrfågel #mravenčík tmavošedý #Mrówkowodzik ciemny #Mørk Myrefugl #Passeriformes #savumuura #Suriname 2022 #Tamna mravarka #Tamsioji krūmyninė skruzdinukė #Thamnophilidae #Tinnmaurfugl #Tiranmiervogel #ману тирановий #Тиранновая кустарниковая муравьянка #ウスグロアリドリ #暗蚁鸟