Slakkenwouw – Suriname Weg naar Zee 2022

Kenmerken

De Slakkenwouw wordt ca. 36 tot 48cm groot, en heeft een spanwijdte van 99 tot 120cm. Er is zeer beperkt seksueel dimorfisme, waarbij het vrouwtje gemiddeld slechts 3% groter is dan het mannetje. Ze hebben lange, brede en ronde vleugels. Zijn staart is lang, met een witte stuit en witte onderstaartdekveren. De donkere, diep gehaakte snavel van 2,9–4cm is een aanpassing aan zijn dieet. Het volwassen mannetje heeft een donkerblauwgrijs verenkleed met donkere slagpennen. De poten en granen zijn rood. Het volwassen vrouwtje heeft een donkerbruine bovenzijde en een zwaar gestreepte bleke onderzijde. Ze heeft een witachtig gezicht met donkere gebieden achter en boven het oog. De poten zijn geel of oranje. De juveniel lijkt op een volwassen vrouwtje, maar de kruin is gestreept. Volwassenen hebben rode of oranjebruine irissen, terwijl jongeren donkerbruine irissen hebben.

Biotoop

Dit is een vogel van zoetwatermoerassen, welke in grote groepen de slaapplek bezet.

Voorkomen

De Slakkenwouw broedt in tropisch Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Midden- en Zuid-Florida in de Verenigde Staten. Het leeft het hele jaar door in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied, maar de meest zuidelijke populatie trekt in de winter naar het noorden en de Caribische vogels verspreiden zich wijdverspreid buiten het broedseizoen.

Voedsel

Zijn dieet bestaat bijna uitsluitend uit appelslakken.

Wetenschappelijk

Slakkenwouw,Snail Kite,Rostrhamus sociabilis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Rostrhamus
Soort: Rostrhamus sociabilis

Ondersoorten

R.s. plumbeus: Florida.
R.s. levis: Cuba.
R.s. major: oostelijk Mexico, Guatemala en Belize.
R.s. sociabilis: van Honduras en Nicaragua tot noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Accipitridae #Bendruomeninis liaunasnapis peslys #Caracolero #Caracolero común #Caragoler comú #falconiformes #Gavião caramujeiro #Gavião-caramujeiro #Gliemežu klīja #kotilohaukka #luněc bažinný #Lunja pužarica #Milan des marais #Nibbio chioccioliere #Rostrhamus #Salyangoz Çaylağı #Schneckenweih #Slakkenwouw #Snäckglada #Snail Kite #Snegleglente #Suriname 2022 #Szalagos csigászkánya #Taguato jatyta #teohaugas #Общественный коршун слизнеед #Общественный коршун-слизнеед #шуліка-слимакоїд червоноокий #タニシトビ #食螺鸢