Roodnekspecht – Suriname Brownsberg 2022

Kenmerken

De Roodnekspecht wordt ongeveer 30 tot 35cm groot. Beide geslachten van de nominaatvorm hebben zwarte tot bruinzwarte bovendelen. De bovenzijde van hun vleugels is zwart met bruin op de binnendelen van de slagpennen. De onderkant van de vleugels is bruinachtig met een zwartachtige achterrand en veerpunten. Zijn staart is zwart van boven en bruinzwart van onderen. De buik is felrood op de borst en kaneelkleurig bij de snavel. Volwassen mannetjes hebben een geheel rode kop en nek met een kleine zwart-witte vlek op de oorschelpen.

Biotoop

Het is een vogel van het Amazonebekken, waar hij in regen-, terrafirme- en várzea-bossen leeft. Hij leeft voornamelijk in het bos maar komt ook voor aan de randen, in secundair bos en in bossen langs waterlopen in savanne.

Voorkomen

Hij leeft in elk Zuid-Amerikaans land op het vasteland behalve Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay.

Voedsel

De Roodnekspecht foerageert meestal op stammen en takken vanaf het midden van de boom tot nabij het bladerdak, hoewel hij ook dicht bij de grond jaagt op rotte stompjes van omgevallen bomen. Zijn dieet is niet in detail bekend, maar omvat de larven van kevers en motten en wat fruit.

Wetenschappelijk

Roodnekspecht,Red-necked Woodpecker,Campephilus rubricollis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Onderfamilie: Picinae
Geslacht: Campephilus
Soort: Campephilus rubricollis

Ondersoorten

C.r. rubricollis: van oostelijk Colombia en oostelijk Ecuador door zuidelijk Venezuela, de Guiana's en noordelijk Brazilië.
C.r. trachelopyrus: oostelijk Peru, noordelijk Bolivia en westelijk Brazilië.
C.r. olallae: van centraal en zuidwestelijk Brazilië tot centraal Bolivia.

Onderwerpen #amazoniantulikärki #Campephilus #Crvena žuna #datel červenočerný #Dzięcioł czerwonoszyi #Kırmızı Boyunlu Ağaçkakan #Pica pau de barriga vermelha #Pica-pau-de-barriga-vermelha #Picamaderos cuellirrojo #Picchio collorosso #picidae #Piciformes #picinae #Picot negre coll roig #Picot negre coll-roig #Raudonkaklis juodasis genys #Red necked Woodpecker #Red-necked Woodpecker #Rödhalsad jättespett #Roodnekspecht #Rothalsspecht #Rødhalset Spætte #Rødhalsspett #selva kuningrähn #selva-kuningrähn #Suriname 2022 #дятел-кардинал червоношиїй #Красношейный флеоцеастес #チャバラエボシゲラ #红颈啄木鸟