Roodkruinspecht – Suriname Weg naar Zee 2022

Kenmerken

De Roodkruinspecht wordt ca. 16 tot 18,5 cm groot. Het verenkleed van beide geslachten is hetzelfde, behalve hun hoofdpatroon. Volwassen mannetjes van de nominaatvorm hebben een lichtgeel tot witachtig voorhoofd, een felrode kruin en een oranjerode nek en achterhals. Volwassen vrouwtjes hebben hetzelfde lichtgele tot witachtige voorhoofd, maar een bleek grijsgele tot witachtige kruin en een roodachtige tot oranjerode nek en achterhals. De wangen, kin en keel van beide geslachten zijn grijsachtig bleekgeel. Hun mantel en rug zijn zwart en wit gestreept en de stuit- en bovenstaartdekveren zijn ongebandeerd wit. Hun slagpennen zijn zwart met overal witte strepen. Hun staart is zwart met witte strepen op de middelste en buitenste veren. Hun buik is variabel, maar meestal bleekgeel tot grijsgeel met een olijfkleurige of geelachtige wassing en een roodachtige tot oranjerode vlek op de centrale buik. Hun onderste flanken en onderstaartdekveren hebben zwarte balken. Hun snavel is vrij lang en zwartachtig, hun iris is rood tot bruin, de washuid rond het oog grijsbruin en de poten grijs.

Biotoop

Deze vogels leven in een breed scala aan biotopen van droge tot vochtige, halfopen landschappen, waaronder open bossen, loofbossen, droge bossen, dichtbegroeide open plekken en mangroven, maar ook kokosnootplantages, parken en tuinen.

Voorkomen

Hij leeft in Costa Rica, Panama, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Tobago.

Voedsel

Het dieet van de Roodkruinspecht omvat een grote hoeveelheid fruit en bessen, waaronder gecultiveerde soorten zoals papaja's en bananen. Een ander groot deel van zijn dieet bestaat uit vele soorten insecten en spinnen. Hij eet ook nectar van bloemen.

Wetenschappelijk

Roodkruinspecht,Red-crowned woodpecker,Melanerpes rubricapillus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Onderfamilie: Picinae
Geslacht: Melanerpes
Soort: Melanerpes rubricapillus

Ondersoorten

M.r. rubricapillus: van zuidwestelijk Costa Rica tot de Guiana's en Tobago.
M.r. subfusculus: Nationaal park Coiba (nabij Panama).
M.r. seductus: San Miguel (nabij Panama).
M.r. paraguanae: Paraguana (noordelijk Venezuela).

Onderwerpen #Al Başlıklı Ağaçkakan #Carpintero coronirrojo #Crvenokapi detlić #datel kápový #Dzięciur czerwonołbisty #Melanerpes #Narančastotjemeni djetlić #Nyugati küllő #Pic à couronne rouge #Pica-pau-de-coroa-vermelha #Picchio capirosso #picidae #Piciformes #picinae #Picot de corona roja #pikkuraitatikka #Raudonvainikis tamsianugaris genys #Red crowned Woodpecker #Red-crowned Woodpecker #Rödkronad spett #Roodkruinspecht #Rotkappenspecht #Rødkronespett #Rødkronet Spætte #Suriname 2022 #väike leeträhn #väike-leeträhn #гіла мала #Красношапочный меланерпес #シロビタイシマセゲラ