Roodkruinmanakin – Suriname Weg naar Zee 2022

Kenmerken

De RoodkruinmanakinKleine is een mollige vogel welke ca. 9cm groot wordt. Een volwassen mannetje is rijk rood op de kop en borst, met zwarte bovendelen en witte ogen. Vrouwtjes en jonge mannetjes zijn dof groenachtig, vaak overgoten met geel, vooral op de keel, en hebben lichtgrijze tot witachtige ogen. Prachtige soort!

Biotoop

Het is een niet algemene vogel in de onderlagen van várzea-bossen en moerasbossen.

Voorkomen

De Roodkruinmanakin leeft in het noordoosten van Venezuela, via Guyana, Suriname en Frans-Guyana naar het oostelijke deel van het Braziliaanse Amazonegebied.

Voedsel

Hij leeft van fruit.

Wetenschappelijk

Roodkruinmanakin,Crimson-hooded Manakin,Pipra aureola
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Pipridae
Geslacht: Pipra
Soort: Pipra aureola

Ondersoorten

P.a. aureola: NO-Venezuela, de Guyana's en NOBrazilië.
P.a. borbae: langs de Madeirarivier (W-Brazilië).
P.a. aurantiicollis: NC-Brazilië.
P.a. flavicollis: amazonisch ZW-Brazilië.

Onderwerpen #Al Takkeli Manakin #Crimson hooded Manakin #Crimson-hooded Manakin #Flammanakin #Flammemanakin #Gorzyk szkarłatny #Grimiznoprsi manakin #Manachino caposcarlatto #Manakin auréole #Manaquí aureolat #Passeriformes #Pipra #Pipridae #pipulka červenoprsá #Roodkruinmanakin #Rothaubenpipra #Saltarín cabecinaranja #Suriname 2022 #tulitanssija #Uirapuru vermelho #Uirapuru-vermelho #Краснобрюхая пипра #манакін малиновий #アカクロマイコドリ #绯红冠娇鹟