Roodkapmierlijster – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Roodkapmierlijster is over het algemeen een kleine vogel, en wordt ongeveer 18cm groot. Mannetjes worden gekenmerkt door een zwart voorhoofd, een roodbruine (roodbruine) kruin en nek, waarbij de kruin een variabel aantal zwarte veren bevat. Zijn rug, staart en vleugels zijn olijfbruin van kleur met een donkerbruine staart en zwart op de nek, keel en zijkanten van de kop. De bovenborst is donkerzwart dat overgaat in donkergrijs op de onderborst, terwijl de buik en flanken lichter grijs zijn met (soms) een bruine wassing. Ondervleugeldekveren worden gekenmerkt door een mix van zwart en kaneelkleurig. Gezichtskenmerken zijn onder meer een bruine iris en een zwarte snavel.

Biotoop

Hij wordt meestal aangetroffen op de schaduwrijke bodem van hoge, vochtige bossen op vaste grond, en wordt af en toe gezien in overgangsbossen (várzea) en savannebossen (Suriname).

Voorkomen

De Roodkapmierlijster wordt beschouwd als niet algemeen maar wijdverspreid, en leeft in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Het dieet van een Roodkapmierlijster bestaat uit mieren sprinkhanen. Ze jagen door langzaam en tactvol over de bosbodem te lopen, prooien van bladafval te plukken.

Wetenschappelijk

Roodkapmierlijster,Rufous-capped Antthrush,Formicarius colma
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Onderorde: Suboscines
Familie: Formicariidae
Geslacht: Formicarius
Soort: Formicarius colma

Ondersoorten

F.c. colma: O-Colombia, Z-Venezuela, de Guyana's en N-Brazilië ten noorden van de Amazonerivier.
F.c. nigrifrons: O-Ecuador, O-Peru, N-Bolivia en amazonisch ZW-Brazilië.
F.c. amazonicus: C-Brazilië.
F.c. ruficeps: O-, ZO- en Z-Brazilië.

Onderwerpen #Colmamyredrossel #Colmamyrtrast #Formicariidae #Formicario capirrojo #Formicarius #Galinha do mato #Galinha-do-mato #Kızıl Taçlı Karıncaardıcı #kruunumuura #mravenčíkovec rezavočapkový #Mrówkowód rudogłowy #Passeriformes #Raudongalvė strazdinė skruzdlesė #Remenafulles de capell vermell #Riđokapi mravar #Roodkapmierlijster #Rostkappen Ameisendrossel #Rostkappen-Ameisendrossel #Rufous capped Antthrush #Rufous-capped Antthrush #Rødkronemaurrikse #Suboscines #Suriname 2022 #Tétéma colma #Vörössapkás hangyászrigó #Красношапочная питтоподобная муравьеловка #мурахолов рудоголовий #ズアカアリツグミ #棕顶蚁鸫