Priemsnavelmuisspecht – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Priemsnavelmuisspecht wordt ca. 18 en 21cm groot. Hij heeft een duidelijke, rechte en scherpe snavel. Hij is roodachtig bruin op de rug en donkere vleugels, kop en nek, met lichtere fijne strepen en een licht witachtige wenkbrauwlijst. De keel is lichter, de borst geschubd met grote bleke vlekken met een zwarte rand, en bruin van onderen. De staart is kastanjebruin. Vogels uit het noorden van Colombia en Venezuela zijn bleker met een wittere kop en keel.

Biotoop

De natuurlijke habitats zijn subtropische of tropische droge bossen, subtropische of tropische vochtige laaglandbossen, subtropische of tropische mangrovebossen en zwaar aangetast voormalig bos.

Voorkomen

Hij komt voor in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago en Venezuela.

Voedsel

Hij foerageert alleen of in paren, soms op open plekken en in de buurt van de grond of het water. Het sluit zich meestal aan bij gemengde groepen vogels en Klimt op kleine stammen en zijtakken voor de zoektocht naar insecten en larven.

Wetenschappelijk

Priemsnavelmuisspecht,Straight-billed woodcreeper,Dendroplex picus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Furnariidae
Onderfamilie: Dendrocolaptinae
Geslacht: Dendroplex
Soort: Dendroplex picus

Ondersoorten

D.p. extimus: C- en O-Panama en NW-Colombia.
D.p. dugandi: N-Colombia.
D.p. picirostris: N-Colombia en extreem NW-Venezuela.
D.p. saturatior: O-Colombia en W-Venezuela.
D.p. borreroi: ZW-Colombia.
D.p. choicus: N-Venezuela.
D.p. paraguanae: NW-Venezuela.
D.p. longirostris: Isla Margarita (nabij Venezuela).
D.p. altirostris: Trinidad.
D.p. phalarus: C- en N-Venezuela.
D.p. deltanus: NO-Venezuela.
D.p. picus: O-Venezuela, de Guyana's en N-Brazilië.
D.p. duidae: O-Colombia, Z-Venezuela en NW-Brazilië.
D.p. peruvianus: O-Peru, N-Bolivia en W-Brazilië.
D.p. rufescens: C-Brazilië.
D.p. bahiae: NO-Brazilië.

Onderwerpen #Arapaçu de bico branco #Arapaçu-de-bico-branco #Dendrocolaptinae #Dendroplex #Düz Gagalı Tırmaşık #Furnariidae #Grimpar talapiot #Grimpatroncs picot #klouzálek přímozobý #Passeriformes #Pjegavokapa puzavica #Priemsnavelmuisspecht #Puzavica ravnog kljuna #Rampicatore beccodritto #Spechtschnabel Baumsteiger #Spechtschnabel-Baumsteiger #Straight-billed Woodcreeper #Suriname 2022 #Svärdnäbbsträdklättrare #Sværdnæbbet Trækryber #Sylnebbtreløper #Tęgoster jasnodzioby #tikkakipuaja #Trepatroncos piquirrecto #žvynuotasis kalavijasnapis kopikas #кокоа світлодзьобий #Чешуегрудый мечеклювый древолаз #直嘴鴷雀