Oranjevleugelamazone – Suriname Kabalebo 2022

Kenmerken

Oranjevleugelamazones worden ca. 30 tot 33cm groot. Hij is bijna helemaal groen van kleur met een vage donkeroranje vlek in de vleugels. De snavel en de poten zijn grijsblauw. Onder de ogen, op de wangen en rondom de snavel is de vogel donkergeel gekleurd, op het voorhoofd en boven op de kop zijn de veren paarsblauw. Vaak bevindt er zich nog een donkergele vlek boven op de kop in de paarsblauwe veren maar dit kan afwijken. Verder heeft deze papegaai een donkerrode tot roodbruine oogkleur met een zwarte pupil.

Biotoop

Zijn leefgebied bestaat uit bos en halfopen land. Hoewel het een algemene soort is, wordt hij afgeschoten als landbouwplaag en door te vangen voor de handel in huisdieren.

Voorkomen

De soort komt voor in noordelijk, centraal en oostelijk Zuid-Amerika, met name Colombia, Venezuela en de Guyana's tot Bolivia, het zuidelijke deel van Centraal-Brazilië en zuidoostelijk Brazilië.

Voedsel

De vogels eten voornamelijk noten, zaden en vruchten.

Wetenschappelijk

Oranjevleugelamazone,Orange-winged Parrot,Amazona amazonica
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Amazona
Soort: Amazona amazonica

Onderwerpen #Amazona #Amazona alinaranja #amazoňan oranžovokřídlý #Amazone aourou #Amazonka modrobrewa #Amazzone aliarancio #Curica #kultaposkiamatsoni #Lloro d'ales taronges #Narančastokrila amazonka #Orange-winged Amazon #Orange-winged Parrot #Orangevingad amazon #Oranjevleugelamazone #Oransjevingeamazon #Psittacidae #Psittaciformes #Suriname 2022 #tava amatsoonpapagoi #tava-amatsoonpapagoi #Venecuelanski amazonac #Venesuelinė amazonė #Venezüela Amazonu #Venezuela-amazone #Venezuelaamazone #Venezuelai amazon #амазон венесуельський #Венесуэльский амазон #キソデボウシインコ #橙翅鹦哥