Oranje rotshaan – Suriname Fredberg 2022

Kenmerken

De Oranje rotshaan wordt ca. 30cm groot. Het is een aparte verschijning, en als de je de locaties weet van de baltsplaats dan is het relatief makkelijk om ze te vinden. Het verenkleed van het vrouwtje is bruinachtig / donker rookgrijs van kleur en valt over het algemeen minder op dan de mannetjes vanwege hun nestwerk in rotsachtige gebieden. De veren van het mannetje zijn fel oranje. Beiden hebben een zwaar lichaam, een brede snavel en dragen een opmerkelijke halve maankam op de kop. Het is een van de twee soorten van het geslacht Rupicola, de andere is de Andes-rotshaan. De kuif van het mannetje is meer uitgesproken dan die van het vrouwtje en is fel oranje. De mannetjes hebben ook een zwarte staart met oranje punt, zwarte, oranje en witte vleugels, een feloranje snavel, een oranje iris die vergeelt naarmate deze de buitenrand nadert, en zijdeachtig oranje draadvormige veren van de binnenste remiges. Beide geslachten hebben ook oranje poten en huid.

Biotoop

Hij leeft bij voorkeur in vochtige bossen in de buurt van rotsachtige pieken in het bos. Ze worden normaal gesproken gevonden op een hoogte van 300 tot 2.000 mtr.

Voorkomen

Zoals de naam suggereert, wordt de Oranje rotshaan gevonden in het Guyana-schild, welke voorkomt in Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Zuid-Venezuela, Oost-Colombia en Noord-Amazone-Brazilië.

Voedsel

Zijn dieet bestaat voornamelijk uit fruit, maar soms smullen ze van kleine slangen en hagedissen.

Wetenschappelijk

Oranje rotshaan,Guianan Cock-of-the-Rock,Rupicola rupicola
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Cotingidae
Geslacht: Rupicola
Soort: Rupicola rupicola

Onderwerpen #Coq-de-roche orange #Cotingidae #Gallet de roca de la Guaiana #Galletto di roccia della Guyana #Gallito de las Rocas Guayanés #Galo da serra #Galo-da-serra #Guianan Cock of the rock #Guianan Cock-of-the-rock #Guldklippfågel #Gullklippehane #Guyana Horoz Kotingası #Gvajanski petlić kamenjar #Gvianinis akmengaidis #Narančasta kotinga #Orange Klippehane #Oranje Rotshaan #oranssiharjakotinga #Passeriformes #Rupicola #Skalikurek gujański #skalňák oranžový #Suriname 2022 #Tarajos szirtimadár #Tiefland Felsenhahn #Tiefland-Felsenhahn #Гвианский скальный петушок #гребенечуб гвіанський #イワドリ #圭亚那冠伞鸟