Maïsparkiet – Suriname Bigipan 2022

Kenmerken

De Maïsparkiet wordt ca. 23 tot 28cm groot. De geslachten zijn gelijk. Volwassenen van de nominaatvorm E.p. pertinax hebben een geel voorhoofd, gezicht en kin. Hun kruin, nek en bovendelen zijn groen. Hun borst is dof olijfgroen en hun buik grasgroen met een oranje vlek in het midden. Hun vleugels zijn meestal groen met dofblauwe randen en punten op de slagpennen; hun staartveren zijn ook groen met dofblauwe randen en uiteinden. Onvolwassen vogels hebben heel weinig geel.

Biotoop

De Maïsparkietleeft in een grote verscheidenheid aan landschappen, waaronder savanne, dorre kreupelhout, mangroven, tropisch loofbos, galerijbos, groenblijvend bos en gecultiveerde gebieden en weilanden met enkele overgebleven bomen.

Voorkomen

Hij komt voor in Costa Rica, Panama, het noordelijke vasteland van Zuid-Amerika en eilanden voor de Zuid-Amerikaanse kust.

Voedsel

Het dieet van deze parkiet omvat zaden, fruit, noten, bloemen, bladeren en soms insecten.

Wetenschappelijk

Maïsparkiet,Brown-throated Parrot,Eupsittula pertinax
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Eupsittula
Soort: Eupsittula pertinax

Ondersoorten

E.p. pertinax – Curaçao (Nederlandse Antillen)
E.p. aeruginosa – noordelijk Colombia en noordwestelijk Venezuela
E.p. chrysophrys – zuidoostelijk Venezuela en aangrenzend Brazilië
E.p. xanthogenia – Bonaire (Nederlandse Antillen)
E.p. chrysogenys – noordwestelijk Brazilië
E.p. ocularis – Panama
E.p. arubensis – Aruba (Nederlandse Antillen)
E.p. tortugensis – La Tortuga (nabij noordelijk Venezuela)
E.p. margaritensis - Isla Margarita (nabij noordelijk Venezuela)
E.p. lehmanni – oostelijk Colombia
E.p. griseipecta – noordoostelijk Colombia
E.p. venezuelae – Venezuela
E.p. surinama – noordoostelijk Venezuela via de Guiana's
E.p. paraensis – het noordelijke deel van Centraal-Brazilië

Onderwerpen #Aratinga de coroneta blava #aratinga hnědohrdlý #Aratinga pertinaz #Braunwangensittich #Brown throated Parakeet #Brown-throated Parakeet #Brunstrubet Aratinga #Brunstrupeparakitt #Brunstrupig parakit #Conure cuivrée #Eupsittula #Kahverengi Gerdanlı Papağan #Konura brązowogardła #ljaano aratinga #ljaano-aratinga #Maïsparkiet #Parrocchetto golabruna #Periquito de bochecha parda #Periquito-de-bochecha-parda #Pertinaks aratinga #Psittacidae #Psittaciformes #Rudagurklė aratinga #savanniaratti #Smeđogrla jandaja #Suriname 2022 #Коричневощёкая аратинга #Українська #チャノドインコ #褐喉鹦哥