Kuiforopendola – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Kuiforopendola wordt ca. 47cm groot. Volwassen mannetjes zijn voornamelijk zwart met een kastanjekleurige stuit en een staart die heldergeel is, afgezien van twee donkere centrale veren. Er is een lange smalle kam die vaak moeilijk te zien is. De iris is blauw en de lange snavel is witachtig. Vrouwtjes zijn vergelijkbaar, maar kleiner, valer en kuifloos.

Biotoop

Het is een vogel welke leeft in de canopy. Ze leven in groepen die bestaan uit 3 of 4 mannetjes en tot wel 30 vrouwtjes, die in de broedtijd elk hun vaste plek hebben. De sterkste man maakt eerst de andere mannetjes duidelijk wie de baas is, waarna hij begint aan een langgerekte baltsdans met veel buigingen. Daarna wordt gepaard met 5 of 6 vrouwtjes, die dan zorg dragen voor het nageslacht. De zeer forse, hangende nesten zijn kunstwerken op zich. Deze vogels zijn ware meesters in het weven hiervan. Een legsel bestaat uit 2 flinke grijze eieren, die door het vrouwtje zelf worden uitgebroed. De incubatietijd is afhankelijk van de buitentemperatuur en de vochtigheid en ligt tussen de 15 en 20 dagen. Meerdere vrouwtjes helpen bij het voeren van de jongen, terwijl de mannetjes de groep bewaken en beschermen tegen indringers en rovers. Als de jonge vogels 4 weken oud zijn, verlaten ze het nest.

Voorkomen

Het is een broedvogel in het laagland van Zuid-Amerika ten oosten van de Andes, van Panama en Colombia in het zuiden tot het noorden van Argentinië, evenals op Trinidad en Tobago.

Voedsel

Hun voedsel bestaat uit vruchten, grote insecten en nectar.

Wetenschappelijk

Kuiforopendola,Crested Oropendola,Psarocolius decumanus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Icteridae
Geslacht: Psarocolius
Soort: Psarocolius decumanus

Ondersoorten

P.d. melanterus: van zuidelijk Costa Rica tot westelijk Colombia.
P.d. insularis: Trinidad en Tobago.
P.d. decumanus: noordelijk Zuid-Amerika.
P.d. maculosus: van oostelijk Peru en Bolivia tot noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Cacic crestat #Cassique huppé #Conoto yapú #Crested Oropendola #Ćubasta oropendola #Håret Oropendola #Icteridae #Japu #Japu guasu #Kacykowiec rdzaworzytny #Kontyos zacskómadár #Krähenstirnvogel #Krunati vranjak #Kuiforopendola #kultapyrstö #Oropendola crestata #Passeriformes #Psarocolius #Soldatoropendola #Suriname 2022 #Tepeli Oropendula #vlhovec chocholatý #Yapú #Хохлатая оропендола #шапу #カンムリオオツリスドリ #发冠拟掠鸟