Kraagpapegaai – Suriname Kabalebo 2022

Kenmerken

De Kraagpapegaai wordt ca. 38cm groot en heeft langwerpige nekveren die omhoog kunnen worden gebracht om een ​​uitgebreide waaier te vormen, die de schijnbare grootte van de vogel aanzienlijk vergroot. Deze kraag wordt mogelijk gebruikt wanneer hij wordt bedreigd. Hij heeft een donkerbruin gezicht met witte strepen, een kale zwarte vlek rond zijn bruine oog, groene vleugels, flanken en staart en rood en blauw gestreepte borst.

Biotoop

De soort leeft over het algemeen in ongerepte bossen.

Voorkomen

Deze soort komt voor in het Amazonebekken (de beide Guyana’s, Brazilië, Colombia, Peru, Zuid-Venezuela en Oost-Ecuador).

Voedsel

De Kraagpapagaai voedt zich met vruchten, zaden, noten, bessen en ander plantaardig materiaal in boomkruinen.

Wetenschappelijk

Kraagpapegaai,Red-fan Parrot,Deroptyus accipitrinus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Deroptyus
Soort: Deroptyus accipitrinus

Ondersoorten

D.a. accipitrinus – van zuidoostelijk Colombia tot noordoostelijk Peru, noordelijk Brazilië en de Guyana's.
D.a. fuscifrons Hellmayr, centraal Brazilië bezuiden de Amazonerivier.

Onderwerpen #amazoňan vějířový #Anacã #Deroptyus #Fächerpapagei #haukka aratti #haukka-aratti #Hökhuvudpapegoja #Kapturnica #Kraagpapegaai #kraepapagoi #Kragepapegøye #Kravepapegøje #Krunata papiga #Legyezőpapagáj #Lepezasti krunasti papagaj #Lloret cacic #Loro cacique #Papegeai maillé #Pappagallo dal ventaglio #Psittacidae #Psittaciformes #Red fan Parrot #Red-fan Parrot #Suriname 2022 #Vėduoklinė papūga #Yakalı Papağan #Веерный попугай #папуга білолобий #鹰头鹦哥