Koningsgier – Suriname Kabalebo 2022

Kenmerken

Met uitzondering van de twee soorten condors, is de Koningsgier de grootste gier. De totale grootte varieert van 67 tot 81cm, en de spanwijdte is 1,2 tot 2mtr. Het is een imposante vogel. Een volwassen Koningsgier heeft overwegend wit verenkleed, wat een lichte roze-gele tint heeft. In schril contrast hiermee zijn de vleugeldekveren, slagpennen en staart donkergrijs tot zwart, evenals de prominente dikke nekkraag. De kop en de nek zijn verstoken van veren, de huidtinten rood en paars op het hoofd, levendig oranje in de nek en geel op de keel. Op de kop is de huid gerimpeld en gevouwen, en er is een zeer opvallende onregelmatige gouden huidflap boven de oranje en zwarte snavel. Deze huidflap vormt zich pas volledig in het vierde levensjaar.

Biotoop

Hij komt voornamelijk voor in onverstoord tropische laagland bossen, evenals in savannes en graslanden met deze bossen in de buurt. Hij wordt vaak gezien in de buurt van moerassen of drassige plaatsen in de bossen. Hij is vaak de meest talrijke of enige gier die aanwezig is in primaire laaglandbossen in zijn verspreidingsgebied, maar in het Amazone-regenwoud is hij doorgaans in de minderheid door de aanwezigheid van de Grote geelkopgier.

Voorkomen

De Koningsgier leeft in het gebied tussen Zuid-Mexico en Noord-Argentinië. In Zuid-Amerika leeft het niet ten westen van de Andes, behalve in het westen van Ecuador, in het noordwesten van Colombia en in het uiterste noordwesten van Venezuela.

Voedsel

De Koningsgier eet alles, van karkassen van vee tot lijken van apen en andere boomzoogdieren tot gestrande vissen en dode hagedissen. In dichtbeboste gebieden zullen dit met name luiaards zijn.

Wetenschappelijk

Koningsgier,King Vulture,Sarcoramphus papa
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Cathartidae
Geslacht: Sarcoramphus
Soort: Sarcoramphus papa

Onderwerpen #Accipitriformes #Avvoltoio re #Cathartidae #Cuervo Real #Karališkasis grifas #King Vulture #Királykeselyű #kondor královský #Kondor królewski #Kongekondor #Königsgeier #Koningsgier #Kral Akbaba #Kraljevski lešinar #Kungsgam #kuningaskondori #kuningkondor #Sarcoramphe roi #Sarcoramphus #Suriname 2022 #Urubu rei #Urubu-rei #Yryvu ruvicha #Zopilot reial #Zopilote rey #кондор королівський #Королевский гриф #トキイロコンドル #王鹫