Groenvleugelara – Suriname Kabalebo 2022

Kenmerken

De Groenvleugelara wordt ca. 90 tot 95cm groot. Het verenkleed is dieprood. De teugels, omgeving van de ogen en de wangen bestaan uit witachtig gekleurde naakte huid; teugels en bovenste deel van de naakte wangen zijn bezet met een half dozijn of meer smalle stroken van kleine, rode, stoppelachtige veertjes. De middelste vleugeldekveren, binnenste armpennen, schouderdekveren en de schouders zijn groen. Ook de basis van de kleine vleugeldekveren is groen. De grote vleugeldekveren en de buitenste armpennen zijn blauw, de buitenvlaggen van de handpennen donkerblauw. De rug, de stuit en de boven- en onderstaartdekveren zijn hemelsblauw. De bovenzijde van de middelste staartveren is donkerrood, de uiteinden zijn blauw; overige grote staartveren blauw met rode buitenvlag aan het uiteinde; de onderzijde van de staart is donkerrood. De bovensnavel is hoornkleurig met uitzondering van een kleine grijszwarte vlek langs de snijranden en aan de punt; ondersnavel grijszwart. De oog iris is lichtgeel. De poten zijn donkergrijs, de nagels grijszwart. Tussen man en pop is nauwelijks verschil; pop veelal iets kleiner, kop ronder, snavel smaller.

Biotoop

Het is een soort van de bossen.

Voorkomen

Dit is de grootste van het geslacht Ara. Deze soort komt in een groot verspreidingsgebied voor in heel Zuid-Amerika, van oostelijk Panama, noordwestelijk en oostelijk Colombia, oostelijk Peru en Ecuador, heel Venezuela, de drie Guyana's, Brazilië, noordoostelijk en oostelijk Bolivia, Paraguay tot Concepción en noordoostelijk van Argentinië. Net als bij andere ara's is er de afgelopen jaren echter een duidelijke afname van het aantal als gevolg van verlies van leefgebied en illegale vangst voor de papegaaienhandel.

Voedsel

Ze voeden zich met zaden, vruchten en noten.

Wetenschappelijk

Groenvleugelara,Red-and-green Macaw,Ara chloropterus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Ara
Soort: Ara chloropterus

Onderwerpen #Ara #Ara chloroptère #Ara rossoverde #ara zelenokřídlý #Ara zielonoskrzydła #Arara vermelha grande #Arara-vermelha-grande #Groenvleugelara #Grönvingad ara #Grünflügelara #Grønnvingerødara #Gua'a pyta #Guacamai roig d'ales verdes #Guacamayo aliverde #Guacamayo rojo #Mørkerød Ara #Psittacidae #Psittaciformes #Red-and-green Macaw #rohetiib aara #rohetiib-aara #Suriname 2022 #Tamnocrvena ara #vihersiipiara #Yeşil Kanatlı Ara #žaliasparnė ara #Zelenokrila ara #ара червоно-зелений #Зеленокрылый ара #ベニコンゴウインコ #小金刚鹦鹉