Groenrugtrogon – Suriname 2022

Kenmerken

De Groenrugtrogonis een redelijk grote trogon soort, welke ca. 29cm groot wordt. Hoewel beide geslachten op elkaar lijken hebben ze zoals de meeste trogons een afwijkende verenkleden. De kop en de bovenzijde van de borst van het mannetje is donkerblauw. De rug is groen en gaat richting de romp over naar een groenblauwe kleur. De buik tot aan de staart is oranje van kleur. De vleugels zijn zwart met kleine witte streepjes. De onderzijde van de staart is in het midden zwart met wit gekarteld. De ring rondom de ogen is lichtblauw van kleur. Bij het vrouwtje is het zwart meer grijs van kleur.

Biotoop

Hij is een bewoner van vochtige tropische bossen en is typisch de meest voorkomende trogon in zijn verspreidingsgebied.

Voorkomen

Het wordt aangetroffen in tropische vochtige bossen in Zuid-Amerika, waar het verspreidingsgebied de Amazone, het Guyanaschild, Trinidad en het Atlantische Woud in het oosten van Brazilië omvat.

Voedsel

Het voedsel van de trogon bestaat voornamelijk uit kleine vruchten aangevuld met insecten en spinnen, vooral wanneer vruchten schaars zijn.

Wetenschappelijk

Groenrugtrogon,Green-backed trogon,Trogon viridis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Trogoniformes
Familie: Trogonidae
Geslacht: Trogon
Soort: Trogon viridis

Ondersoorten

T.v. viridis: Trinidad en van oostelijk Colombia tot Peru, noordelijk Bolivia en Brazilië.
T.v. melanopterus: zuidoostelijk Brazilië.

Onderwerpen #Baltauodegis trogonas #Fehérfarkú trogon #Green backed Trogon #Green-backed Trogon #Groenrugtrogon #Grünmanteltrogon #Hvidhalet Trogon #Hvithaletrogon #latvustrogoni #Östlig vitstjärttrogon #Plavoprsi trogon #Suriname 2022 #Surucuá grande de barriga amarela #Surucuá-grande-de-barriga-amarela #Trogon #Trogon à queue blanche #Trogon białosterny #Trogon de dors verd #Trogón dorsiverde #trogon zelenohřbetý #Trogonidae #Trogoniformes #võra järanokk #võra-järanokk #Yeşil Sırtlı Trogon #Zelenoleđi trogon #Белохвостый трогон #трогон синьоволий #ハグロキヌバネドリ #白尾美洲咬鹃