Groene muspapegaai – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Groene muspapegaai wordt ca. 12cm groot. Het verenkleed is overwegend heldergroen met een doffere/grijzere nek. De ogen zijn donkerbruin en de snavel en poten zijn licht perzikkleurig. Groene muspapegaaien vertonen seksueel dimorfisme, mannetjes hebben paarsachtig blauwe primaire, secundaire en dekveren, met helder turquoise veren aan de voorranden van hun vleugels en vrouwtjes missen het blauw maar hebben meer geelgroen op de kop.

Biotoop

Ze komen vrij algemeen voor in open, semi-aride biotopen en worden aangetroffen in droog kreupelhout, loofbossen, galerijbossen, landbouwgrond, bosranden en ontboste gebieden in hun hele verspreidingsgebied. Hoewel ze niet migreren, kunnen ze lokaal ronddwalen om voedselbronnen te vinden.

Voorkomen

De Groene muspapegaai komt voor in het noordoosten van Zuid-Amerika en op het Caribische eiland Trinidad. Hij komt voor van het noorden van Venezuela in oostelijke richting tot het lagere Amazonegebied in Brazilië, en is geïntroduceerd op Curaçao, Jamaica en Barbados.

Voedsel

Groene muspapegaaien eten voornamelijk zaden van grassen en forbs, maar ook bloemen, knoppen, bessen en fruit.

Wetenschappelijk

Groene muspapegaai,Green-rumped Parrotlet,Forpus passerinus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Forpus
Soort: Forpus passerinus

Ondersoorten

F.p. passerinus – de Guiana's.
F.p. viridissimus – noordelijk Venezuela en Trinidad en Tobago.
F.p. cyanochlorus – Roraima (noordelijk Brazilië).
F.p. deliciosus – Amazonisch Brazilië.
F.p. cyanophanes – noordelijk Colombia.

Onderwerpen #Cotorreta de carpó verd #Cotorrita culiverde #Forpus #Green rumped Parrotlet #Green-rumped Parrotlet #Groene Muspapegaai #Gröngumpad sparvpapegoja #Grünbürzel Sperlingspapagei #Grünbürzel-Sperlingspapagei #Grønngumpet Spurvepapegøye #Grønrygget Spurvepapegøje #papoušíček vrabčí #Pappagallino groppaverde #parviaranen #Psittacidae #Psittaciformes #roheselg värbpapagoi #roheselg-värbpapagoi #Suriname 2022 #Toui été #Tuim santo #Tuim-santo #Vrapčasta papigica #Wróbliczka zielonorzytna #Yeşil Sokumlu Serçe Papağanı #žaliasturplė žvirblinė papūgėlė #Zeleni vrapčasti papagaj #Zöldszárnyú verébpapagáj #Воробьиный попугайчик #папуга-горобець гвіанський #テリルリハシインコ #绿腰鹦哥