Groene ijsvogel – Suriname Kabalebo 2022

Kenmerken

De Groene ijsvogel wordt ongeveer 30cm groot. De Vrouwtjes zijn groter en zwaarder dan mannetjes. Vogels in de noordelijke en zuidelijke delen van zijn verspreidingsgebied, en die ten westen van de Andes, zijn groter en zwaarder dan de andere, maar de verschillen zijn minimaal. Deze soort heeft de typische ijsvogelvorm met een lange, zware snavel, in tegenstelling tot veel andere ijsvogels heeft hij echter geen duidelijke kuif. De snavel is zwart met wat hoornkleur aan de basis van de ondersnavel en de poten zijn donkergrijs. Beide geslachten hebben groene bovendelen met twee of meer rijen witte vlekken op de slagpennen. Hun buik is meestal wit met groene vlekken aan de zijkanten. Hun staart is groen met veel wit op de buitenste veren die tijdens de vlucht het beste tot hun recht komen. Volwassen mannetjes hebben een witte kraag en een roestbruine borst. Volwassen vrouwtjes hebben een witte kraag, een vale keel en borst, en een band van groene spikkels over de borst en bovenbuik.

Biotoop

De Groene ijsvogel bewoont beboste oevers van beken en zoetwatervijvers en meren. Hij geeft de voorkeur aan stilstaand of langzaam stromend water, en hoewel het lage vegetatie nodig heeft om vanaf zitstokken te jagen, geeft het over het algemeen de voorkeur aan een relatief open habitat in plaats van dicht bos.

Voorkomen

Deze soort komt voor van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot noordelijk Argentinië.

Voedsel

De prooi bestaat meestal uit kleine vissen, maar omvat ook schaaldieren zoals garnalen en nimfen, water- en landinsecten.

Wetenschappelijk

Groene ijsvogel,Green Kingfisher,Chloroceryle americana
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Alcedinidae
Geslacht: Chloroceryle
Soort: Chloroceryle americana

Ondersoorten

C.a. hachisukai: zuidelijk-centrale Verenigde Staten en noordwestelijk Mexico.
C.a. septentrionalis: van het zuidelijke deel van Centraal-Texas en oostelijk Mexico zuidelijk tot noordelijk Colombia en westelijk Venezuela.
C.a. americana: van noordelijk Zuid-Amerika oostelijk van de Andes en Trinidad en Tobago.
C.a. mathewsii: zuidelijk Brazilië, Bolivia en noordelijk Argentinië.
C.a. cabanisii: van Colombia tot Chili westelijk van de Andes.

Onderwerpen #Alcedinidae #Alció verd americà #Chloroceryle #Coraciiformes #Green Kingfisher #Groene IJsvogel #Grön kungsfiskare #Grünfischer #Grøn Stødfisker #Grønnisfugl #Javatĩ'i #Martim pescador pequeno #Martim-pescador-pequeno #Martín Pescador Chico #Martín pescador Verde #Martin pescatore verde #Martin-pêcheur vert #Rybaczek zielony #rybařík zelený #Suriname 2022 #väike kuningkalur #väike-kuningkalur #viherkalastaja #Yeşil Yalıçapkını #Zaļais dzenītis #Zeleni američki vodomar #Zeleni pasat #Zeleni vodomar #Zöld jégmadár #Зелёный зимородок #рибалочка зелений #ミドリヤマセミ #绿鱼狗