Groene dwergijsvogel – Suriname Peperpot 2022

Kenmerken

De Groene dwergijsvogel wordt ongeveer 13cm groot. Hij heeft de typische vorm van een ijsvogel, met een ruige kuif en een lange, zware snavel. De snavel is zwart met wat bleekgeel aan de basis van de ondersnavel en de poten zijn roze tot lichtgrijs. Mannetjes van de nominaatvorm ondersoort hebben een donker glanzende groene kop en bovendelen met een goude gloed gescheiden door een smalle roestbruine kraag. Hun staart is blauwer groen. Ze hebben zwarte lores met een dunne roestbruine lijn voor het oog. Hun kin, keel en de meeste van hun buik zijn roestbruin, dieper op de borst en flanken. Het midden van hun borst en hun onderstaartdekveren zijn wit.

Biotoop

De Groene dwergijsvogel leeft in dichte bossen, waar hij voorkomt langs kleine stroompjes en rivieren, naast poelen, in moerassen en langs getijdengeulen in mangroven. Het schuwt open landschappen.

Voorkomen

Deze soort komt voor van zuidelijk Mexico tot noordelijk Argentinië.

Voedsel

De Groene dwergijsvogel jaagt vanaf een lage zitstok vanwaar hij in het water duikt voor zijn prooi. Zijn dieet omvat kleine vissen, kikkervisjes en kikkers, en grote insecten zoals waterjuffers.

Wetenschappelijk

Groene dwergijsvogel,American pygmy kingfisher,Chloroceryle aenea

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Alcedinidae
Geslacht: Chloroceryle
Soort: Chloroceryle aenea

Ondersoorten

C.a. stictoptera: van zuidelijk Mexico tot centraal Costa Rica.
C.a. aenea: van centraal Costa Rica tot noordelijk Bolivia, Paraguay, het zuidelijke deel van Centraal-Brazilië en noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Alcedinidae #Alció verd pigmeu #American pygmy kingfisher #Amerikai törpejégmadár #Amerikansk pygmékungsfiskare #Amerikinis žaliasis tulžys #Bronseisfugl #Chloroceryle #Coraciiformes #Dværgstødfisker #Erzfischer #Groene dwergijsvogel #Javati'i michiete #kääbus kuningkalur #kääbus-kuningkalur #Küçük Yeşil Yalıçapkını #Martín Pescador Enano #Martin pescatore pigmeo americano #Martin-pêcheur nain #Martinho #pikkuviherkalastaja #Pritlikavi pasat #Rybaczek mały #rybařík kovový #Suriname 2022 #Zelenoglavi vodomar #Карликовый зелёный зимородок #рибалочка карликовий #コミドリヤマセミ