Grijsgestreepte buizerd – Suriname Bigipan 2022

Kenmerken

De Grijsgestreepte buizerd wordt ca. 46 tot 61cm groot en heeft een spanwijdte van 90cm. De volwassene heeft een lichtgrijs lichaam, de staart is zwart met drie witte banden en de poten zijn oranje. Het heeft fijne witte strepen op de bovenste delen. Onvolwassen vogels hebben een donkerbruine bovenzijde, een bleekgestreepte bruine staart, een bruingevlekte witte onderzijde en een bruingestreepte bleekgele kop en nek.

Biotoop

Deze soort leeft in bossen met schaarse bomen en oeverbossen en ook in uitgestrekte bladverliezende tropische wouden. Hij wordt zeer zelden gevonden in vochtige bossen (in Colombia, in Urabá).

Voorkomen

Hij komt voor in de neotropische regio, van het zuiden van Costa Rica tot het noorden van Argentinië.

Voedsel

Hij voedt zich voornamelijk met hagedissen en slangen, maar jaagt ook op insecten (zoals kevers en sprinkhanen), kleine zoogdieren (zoals konijnen, eekhoorns en muizen), vogels (zoals kwartels en nestduiven), kikkers, padden, andere amfibieën en vissen. Hij zit meestal op een open hoge zitstok van waaruit hij op zijn prooi duikt, maar hij jaagt ook vanuit een lage glijvlucht.

Wetenschappelijk

Grijsgestreepte buizerd,Gray-lined hawk,Buteo nitidus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Buteo
Soort: Buteo nitidus

Ondersoorten

B.n. blakei: van zuidwestelijk Costa Rica tot westelijk Ecuador.
B.n. nitidus: Trinidad en het noordelijk Amazonebekken.
B.n. pallidus: zuidelijk Brazilië, oostelijk Bolivia, Paraguay en noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Aguilucho Gris #Aligot gris meridional #Busardo gris meridional #Buse cendrée #Buteo #Gavião pedrês #Gavião-pedrês #Gråvåk #Gråvråk #Grey-lined Hawk #Gri Çizgili Şahin #Grijsgestreepte Buizerd #Grijze Buizerd #hallviu #Hamvas ölyv #Južni sivi mišar #káně šedá #Myszołowik #Pelēkais klijāns #Pilkasis suopis #Poiana grigia #Sivoleđi škanjac #Suriname 2022 #Sydlig Høgevåge #Taguato hovy #Zweibindenbussard #канюк сірий #Сизый канюк #ハイイロノスリ #灰鵟