Goudkopmanakin – Suriname Brownsberg 2022

Kenmerken

Net als andere manakins is de Goudkopmanakin een compacte, felgekleurde bosvogel, typisch 9,5cm groot. Het volwassen mannetje is zwart afgezien van een gouden kruin, witte en rode dijen, roze poten en een gelige snavel. Het vrouwtje en de jonge mannetjes zijn olijfgroen.

Biotoop

Het is een veel voorkomende vogel van bossen, tweede groei en plantages.

Voorkomen

Deze manakinsoort wordt aangetroffen van Panama, Colombia en Trinidad in het zuiden en oosten tot de Guyana's en Brazilië en het noorden van Peru. Het wordt niet gevonden ten zuiden van de Amazone of de Ucayali-rivieren.

Voedsel

De Goudkopmanakin eet fruit en insecten en spinnen.

Wetenschappelijk

Goudkopmanakin,Golden-headed Manakin,Ceratopipra erythrocephala
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Pipridae
Geslacht: Ceratopipra
Soort: Ceratopipra erythrocephala

Ondersoorten

C.e. flammiceps: O-Colombia.
C.e. erythrocephala: O-Panama, N-Colombia, Venezuela, de Guyana's en N-Brazilië.
C.e. berlepschi: het westelijk Amazonebekken.

Onderwerpen #Altın Takkeli Manakin #Auksagalvė pipra #Cabeça de ouro #Cabeça-de-ouro #Ceratopipra #Gelbkopfpipra #Golden headed Manakin #Golden-headed Manakin #Gorzyk złotogłowy #Goudkopmanakin #Gullhodemanakin #Gyldenhovedet Manakin #Gyllenhuvad manakin #kuldpea tantsulind #kuldpea-tantsulind #kultapäätanssija #Manachino testadorata #Manakin à tête d'or #Manakin zlatne glave #Manaquí capdaurat #Passeriformes #Pipridae #pipulka zlatohlavá #Saltarín cabecidorado #Suriname 2022 #Золотоголовая пипра #манакін золотоголовий #キガシラマイコドリ